Hej då fjorton! Hej femton!

Snart skriver vi ”© Volante 2015” i våra böcker istället för ”2014”. Skillnaden kan tyckas subtil, men visst är det så att nya år verkligen betyder något. En chans att se tillbaka på – eller glömma bort – det som varit. En chans att omdefiniera sig själv och det man gör. Känslan av det nya, ger också en känsla av att allt kan vara möjligt. Fråga bara Micael Dahlen, som bestämde sig för att under 2014 ta tjänstledigt och samtidigt förändra 40 beteenden hos sig själv under året som varit. Läs mer om hans projekt #Even40 här. I år kanske det är din tur att prova?

I detta bokslut ska vi försöka blicka både framåt och bakåt. Samtidigt vill vi inte blicka för mycket framåt; vem vet vad som dyker upp längs vägen? 2014 års mest galna bokprojekt gjorde vi på bara sex veckor, från idé till färdig bok. Det var Jesper Roines Piketty-sammanfattning, som du kan läsa mer om nedan. Vi hoppas självklart på fler projekt som det även 2015, och lämnar därför lagom mycket utrymme i kalendern. Volante betyder trots allt ”flygande”.

10295379_727594487287261_2326203941427960248_o

Vad blickar vi då fram emot? Nya böcker, såklart. I vår ger vi bland annat ut läkaren och New Yorker-skribenten Atul Gawandes hyllade Being Mortal, biologen och miljökämpen Dave Goulsons Galen i humlor, Daniel Golemans bok om Dalai Lamas vision för en bättre värld, tjänstedesignern Daniel Ewermans bok om kundupplevelser, Nordeas aktiestrateg Mattias Erikssons bok om sparande, skyttevärldsmästaren Christina Bengtssons bok om fokus, Googlechefen Nicklas Lundblad om frågor, beteendevetaren Simon Elvnäs om vad chefen gör när hen chefar och en hel drös andra spännande namn som vi inte kan avslöja riktigt, riktigt ännu. Det bästa sättet att följa oss mer regelbundet är via Facebook, Twitter eller vårt nyhetsbrev (prenumerera på det kan du göra längst ner på denna sida)

Utöver traditionell bokutgivning så kommer vi också att fortsätta jobba med flera spännande projekt som vi påbörjat under 2014: Vårt internationella eboksförlag Density, som vi tror kommer revolutionera hur kunskap kan förpackas och spridas; den textplattform som vi smyglanserat under hösten och som vi hoppas kommer utgöra ett sätt att hålla samtalet kring våra böcker och författare levande under längre tid; fler och större scenprojekt, evenemang och konferenser; nya format utöver boken (snart på en bio nära dig – hoppas vi!).

logo

Om vi då istället ska blicka bakåt – vad hände 2014? Väldigt mycket kan vi konstatera, om vi fortsätter i den här takten får nog årskrönikan 2015 ges ut i bokform istället för som blogginlägg.

När vi skrev en summering av 2013, så inledde vi med att tacka alla som bidragit till att det blev ett så fantastiskt år – alla ifrån författarna till personalen på landets många duktiga och engagerade boklådor till läsarna. Och det vill vi göra i år igen. Tack! Utan ert engagemang, intresse och glada tillrop hade vi inte funnit det mödan värt att fortsätta göra det vi gör.

I år har vi bland annat …

… gett ut elva böcker på våra ”ordinarie” listor. Läs mer om dem nedan, eller se alla här.

… både slutfört och inlett en hel del samarbetsproduktioner på imprintet 8tto. Bland annat antologin Håller vi på att förvandla livet till en sjukdom?

förvärvat förlaget BookHouse, och därigenom knutit till oss namn som Jim Collins, Nobelpristagaren Muhammad Yunus, Kjell A. Nordström och Daniel Pink.

… ställt ut på Bokmässan i Göteborg.

… ätit middag med Malcolm Gladwell! (bildbevis nedan)

… haft supercoola Deborah Levy (författare till Simma hem, 2013 års bästa roman enligt SvD) på Sverigebesök.

… nyrekryterat. Välkommen Ulrika!

… haft roligt. Och förhoppningsvis gjort världen lite klokare längs vägen.

*

Årets första bok var Malcolm Gladwells David och Goliat : konsten att slåss mot jättar, som utgavs i början på januari. Vi hade egentligen planerat att ge ut boken senare på våren, men – helt plötsligt fick vi en möjlighet att få hit Malcolm på ett Sverigebesök i samband med att han besökte Tyskland. Översättarna Helena Sjöstrand Svenn och Gösta Svenn stod för en heroisk insats när vi lyckades lansera boken tre månader tidigare än planerat.

Intresset kring Malcolm var enormt under Sverigebesöket. Han gästade bland annat Skavlan (tillsammans med The Hoff, ett stycke tevehistoria), blev intervjuad av såväl DN som Veckans affärer.

Trots all uppmärksamhet så lyckades vi hinna med en middag på Oaxen, och kunde visa Malcolm ett Djurgården i vinterskrud. Han är inte bara en fantastisk skribent, utan också en otroligt ödmjuk och trevlig kille.

SAM_0056

I samband med utgivningen av David och Goliat passade vi också på att förpacka om och återutge Gladwells tidigare bok Outliers.

*

Årets andra bok ut var en milstolpe för oss, och för författaren. Det var nämligen Micael Dahlens första roman, Livet på Mars. En roman om utomjordingar, internationella brottssyndikat, hemlängtan och bortlängtan.

Trots en väldigt spretig meritlista – innehållandes allt ifrån bästsäljande managementböcker till böcker om människans mörkaste sidor – finns några teman som alltid gått igen i Micaels böcker: vikten av att vara annorlunda och varför svagheter kan vara styrkor; att hårda fakta kan vara underhållande; vårt sökande efter mening och att göra världen begriplig.

1566923

*

Bok nummer tre var medieprofessor Pelle Snickars bok Digitalism : när allting är internet. Då Pelle är en av Sveriges absolut tyngsta auktoriteter på frågor som rör digitalisering och medieutveckling så kändes det helt rätt att satsa på en bok med ett brett anslag. Vad är det egentligen som han hänt? Hur har det påverkat oss människor, när började det och vart leder det oss? Att vi lever i en revolutionerande tid är kanske en floskel men vår samtid är faktiskt annorlunda. Väldigt annorlunda.

Vi låter orden från en recensent stå för sig själva: ”Digitalism är en av de mest allmänbildande böcker jag läst om informationsåldern; ett initierat, tillgängligt och hyperaktuellt nedslag här och nu.”

Bokens omslag fick också mycket uppmärksamhet, formgivet av Viktor Hertz. Läs mer om det här.

OMSLAG-WEB-03

*

Nummer fyra på listan över årets utgivningar var en mycket, mycket efterlängtad debut i bokform. Det var forskaren, skribenten och (dåvarande) bloggaren Nina Åkestams Meningen med hela skiten. En bok om en person och en generation som inte riktigt får ihop sina arbetsliv. En generation som hastar fram utan att ha en chans att hinna tänka på de viktiga frågorna: Är det här vad jag borde göra? Vad har jag valt och valt bort? Vad är framgång egentligen, och vad ska det vara bra för?

Själva titeln, Meningen med hela skiten, är faktiskt en väldigt bra beskrivning också av känslan att ge ut böcker som Ninas. Att göra böcker som når ut till nya läsargrupper och får människor att se på sig själva på ett nytt sätt, att göra böcker som läsarna vittnar om var ett stöd när saker kändes motigt – det är ju meningen med hela skiten för ett förlag. Många fina intervjuer gjordes också med Nina, i till exempel Dagens Industri (ej länk), Aftonbladet, DN och Bokhora.

Skärmavbild 2014-12-19 kl. 10.03.26

*

Bok nummer fem var fysikern Max Tegmarks storverk (i många bemärkelser) Vårt matematiska universum : mitt sökande efter den yttersta verkligheten. Vi är övertygade om att boken kommer att vara ett standardverk under många år framöver. Max Tegmarks passionerade framställning av sin multiversumhypotes och av verkligheten som en matematisk struktur har mottagits med stort intresse såväl inom forskarvärlden som hos en den breda allmänheten.

Att boken gavs ut blev också ett tillfälle för en svensk publik att lära känna en person som, trots att han har kallats för ”världens smartaste svensk”, var relativt okänd. Boken är nämligen lika mycket en berättelse om Max personliga resa, från uppväxten i en Stockholmsförort till livet som kontroversiell professor i USA.

Många intressanta intervjuer gjordes med Max, bland annat i Sveriges radio och DN.

icon_cover

*

Årets sjätte bok var också det mest galna projektet vi tog oss an. Tidigt under 2014 fick vi möjlighet att läsa det franska manuset till Thomas Pikettys Le capital au XXIe sieclé. Vi hade på känn att boken skulle bli stor, men oj … vad överraskade vi blev då ”Pikettymania” inleddes under våren.

Trots att vi tackat nej till Pikettys bok så kände vi att vi på något sätt ville delta i det högst intressanta samtal som hade blossat upp kring boken. Men vi var också frustrerade över att så många diskussioner föll på att ingen av de inblandade faktiskt hade läst Pikettys bok; den fanns inte översatt till svenska och den var slutsåld på engelska. Vår idé blev då att ge ut en bok som sammanfattade, kommenterade och inte minst redogjorde för de specifikt svenska data som fanns sammanställda i Pikettys forskning.

Vi kontaktade Jesper Roine, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm och den som hade bidragit med svenska data till Pikettys forskning, och han nappade direkt. Till och med efter det att vi hade förklarat vår tidplan för honom – boken skulle skrivas formges och tryckas på mindre än sex veckor. Thomas Piketty skulle nämligen komma till Almedalen och politikerveckan, och vi ville gärna ha ut boken till dess.

Vi på förlaget, Jesper och vår formgivare Jonas Lindén slet dag och natt för att hinna i tid. Och resten är, som man säger, historia. Kapitalet i det tjugoförsta århundradet av Thomas Piketty – sammanfattning och svenskt perspektiv har fått tryckas om sex gånger och har också blivit utgiven på engelska, norska, danska och finska.

Piketty 3000px

*

Efter ett välbehövligt sommaruppehåll rivstartade vi hösten med att under Bokmässan i Göteborg lansera två nya böcker, nummer sju och åtta: Walter Mischels Marshmallowtestet samt Steven D. Levitt och Stephen J. Dubners Tänk som ett freak.

Marshmallowtestet hade inför släppet tokhyllats av Volante-författaren Daniel Kahneman, med orden att det var en bok som ”radikalt förändrar ens syn på människans natur”. Vi kan inte annat än att hålla med. Walter Mischels legendariska marshmallowexperiment räknas idag som ett av de viktigaste experimenten i psykologins historia och har hjälpt många generationer av både unga och vuxna att styra sina liv i en bättre riktning. Extra kul var det också att Mischel gästade Skavlan för att berätta om boken.

Walter Mischel

Bok nummer åtta på utgivningslistan är även den något av en klassiker. Tänk som ett freak är den senaste boken från ekonomen Steven D. Levitt och journalisten Stephen J. Dubner, som för snart tio år sedan revolutionerade fackboken med Freakonomics. I Tänk som ett freak betonar Levitt och Dubner de praktiska sidorna av Freakonomics; hur kan man dra fördelar av att tänka lite smartare och lite bättre än alla andra. Exempel hämtas från Takeru Kobayashis varmkorvsätning och en nobelpristagare som svalde en klump livfarliga bakterier. Bland annat så gjorde DI Weekend en fin intervju med Steven D. Levitt.

*

Bok nummer tio i årets lista var speciell för oss av den anledningen att det var den första boken vi ger ut under imprintet BookHouse, sen förvärvet i maj. Då BookHouse förlag hade en mycket fin tradition av managementböcker, med namn som Jim Collins och Daniel Pink, placerade vi Annika R Malmberg Hamiltons Tändvätska : konsten att brinna utan att brinna upp där. I boken ger Annika, en av Sveriges mest anlitade föreläsare, konkreta och användbara tips för hur man kan hitta sina inre drivkrafter. Vi får lära oss hur man säljer in idéer, hanterar avundsjuka, varför framgång föder framgång, hur framgångsrika team fungerar och mycket, mycket annat.

annika1

*

Årets sista och elfte utgivning var en bok som vi första gången vi öppnade den kände att denna måste vi ge ut – Tänk om … Seriösa vetenskapliga svar på absurda hypotetiska frågor. Randall Munroe och hans webcomic xkcd är någonting helt unikt; det är klokt och roligt och helt galet på en och samma gång. Helt i Volante-andan.

life_twitter_huge

  • Från vilken höjd behöver man släppa en köttbit för att den ska vara färdiggrillad när den når marken?
  • Kan man använda uppochnervända kulsprutor som en jetpack?
  • Går det att bygga en bro av Lego över Atlanten?

I jakten på svar använder Munroe avancerade datorsimuleringar, gräver djupt i militära arkiv, pratar med kärnkraftstekniker, analyserar Star Wars-filmerna med ett stoppur, ringer sin mamma och bildgooglar djur. Munroes svar är precisa och underhållande när han förklarar allt ifrån möjligheten att hitta en eventuell själsfrände, till de många hemska sätt du kan dö på om du blandar alla grundämnen.

Läs ett utdrag ur boken här.

*

Vi ses under 2015!

//Volante