Wim Hof-metoden: Köldexponering för nybörjare

  • 3 min

Att bada i isvatten kan vara en chockartad upplevelse, så det är bäst att förbereda sig ordentligt när man ska göra det första gången. Hur gör man då? Eftersom vi alltid har kläder på oss är våra kroppar avtrubbade och hjärt-kärlsystemet i dålig kondition. Så vad kan man göra för att mildra chocken och i stället låta det iskalla vattnet verka välgörande på hjärt-kärlsystemet? De flesta västerlänningar duschar varje dag, oftast i ljummet eller varmt vatten eftersom vi inte gillar när det blir för kallt. Men om man avslutar varje ljummen eller varm dusch med en halv minut med kallt vatten – trettio sekunder räcker – så kommer resultaten att visa sig.

Vem som helst klarar en halv minut i kallt vatten, särskilt efter en lång stunds uppvärmning i ljummet eller varmt vatten. Det varma vattnet öppnar venerna och ökar blodflödet. Så även om det kalla vattnet till en början kan ge ett visst obehag är en halv minut ingen omöjlig uppgift.

Det som händer i kroppen vid lägre vattentemperatur är att alla de små musklerna i hjärt-kärlsystemet väcks till liv. De drar ihop sig och slappnar sedan av, drar ihop sig och slappnar av, och i och med att processen upprepas grundläggs en vaskulär muskelstyrka som, efter återkommande exponering, utvecklas och optimeras. Börja försiktigt med bara femton sekunder som avslutning på din dagliga dusch. Efter någon vecka klarar du en halv minut eller mer. Det beror på att din vaskulära muskelstyrka har förbättrats och utvecklats. Din kroppstemperatur klarar sig bra och håller sig på rätt nivå. Och resultatet blir att blodflödet blir jämnare hela dagen, och därmed känner du dig mer energisk. Så snart du klarar kallduschar längre än en halv minut börjar du utveckla förmågan att motstå chocken av det iskalla vattnet. Du kan undertrycka rysningen, flämtandet. Plötsligt är vattnet inte kallt längre, i stället är det en kraft, och där står du som en motkraft. Du har kontrollen. Du är på väg att väcka dina psykiska reserver och öka kroppens neurologiska aktivitet. Otroligt.

  • VECKA 1 En halv minut med kallt vatten som avslutning på en varm dusch
  • VECKA 2 En minut med kallt vatten som avslutning på en varm dusch
  • VECKA 3 En och en halv minut med kallt vatten som avslutning på envarm dusch
  • VECKA 4 Två minuter med kallt vatten som avslutning på en varm dusch

Gör detta steg för steg åtminstone fem dagar i veckan. Låt magkänslan styra. Ta det i din egen takt. Det går också bra att börja med femton sekunder och bygga på lite långsammare, som i min 20-dagars duschutmaning.

Redan vid 15 Celsiusgrader börjar nyttan med köldexponering att visa sig, så oftast fungerar det bra med vatten från kranen. I takt med att hjärt-kärlsystemets muskelstyrka utvecklas avtar chockeffekten för varje gång tills den nästan uteblir helt. Hjärt-kärlsystemet drar sig samman när det behövs för att skydda de viktigaste organen. Och du kommer att märka att hjärtrytmen saktar ner under dygnets lopp och att stressnivån därmed minskar. Du känner att du får mer energi. Det förbättrade blodflödet ökar näringstillförseln till dina celler. Du kommer att märka att du sällan blir sjuk eftersom kroppen inte längre är sårbar. I stället känner du dig stark.

Mot slutet av vecka 4 har hjärt-kärlsystemets muskler trimmats till den grad att du själv kan styra över dem. När du vrider om kranen från varmt till kallt får du kroppen att låta bli att reagera med chock. Detta är bara början till hur dina medfödda krafter öppnar sig för dig. När du kan styra hjärt-kärlsystemet, som ju finns i hela kroppen, kan du på samma sätt styra alla delar av kroppen med viljan. Det är du som är chefen. Och allt börjar med en halv minut i en iskall vattenstråle.

Läs också:
Håll värmen som Wim Hof
Wim Hof-metoden Försök #1 – Värm händerna och fötterna i iskallt vatten
Wim Hof-metoden – Grundandning