Skapa nya minnen i laboratoriet
- 1 min
Minnen behöver inte vara äkta, de kan finnas i vår hjärna fastän vi aldrig upplevt dem. Och det spelar faktiskt ingen roll hur sanna de känns.
Inplantering av minnen är ett tema i flera science fictionfilmer, som Total Recall, Robocop och Blade Runner. I en studie från MIT i USA har man använt en häpnadsväckande uppsättning experimentella procedurer för att skapa konstgjorda minnen. Med ny genetisk teknik kan man bokstavligen se nya minnen i hjärnan hos genetiskt modifierade möss, aktivera dem på konstgjord väg och dessutom förändra dem. Tekniken baseras på metoder som innebär att nervceller som varit aktiva börjar bilda ett protein som aktiveras av ljus. När man sedan belyser nervcellerna blir de aktiva och det minne som finns lagrat i dem upplevs på nytt. Den teknik som används kallas för optogenetik och uppfanns 2005 av forskarna Karl Deisseroth och Ed Boyden. Teknikens enorma genomslag gör att upphovsmännen är lågoddsare för Nobelpriset under de närmaste åren.
När man undersökte hippocampus, som är viktigt för att lagra in nya minnen, fann man att de nätverk av nervceller som lagrar nya minnen blivit ljuskänsliga. Precis det skedde när man lät en mus göra sig bekant med en bur. De nervceller som lagrade in minnena av buren kunde efteråt aktiveras genom att tända en lampa som lyste på nervcellerna i hjärnan. Sedan flyttades musen till en annan bur där man skrämde den med svaga elstötar samtidigt som man aktiverade det gamla minnet med ljus. Åter i den första buren upplevde musen den rädsla som den faktiskt bara upplevt i den andra buren. Musen upplevde ett falskt minne som planterats in när den var i den andra buren.