Re:

  • 2 min

När man läser om anknytningsteori lär man sig snabbt att det värsta man kan utsätta en människa för är att ignorera den. Man kan nicka, le, svara, skälla eller till och med ge någon en snyting; allt är bättre än kompakt tystnad.

Om man blir ignorerad som liten drabbar det relationerna senare i livet. När man blir ignorerad som vuxen är man kanske mer luttrad, men man blir inte mindre ledsen.

Därför är det så oerhört märkligt att så många reklambyråer, tidningar och andra företag i mediebranschen sätter i system att inte svara på mail och telefonsamtal.

Nu pratar jag inte om mail av typen

Hej jag vill sälja den har skitprodukten till dig

eller

Hej jag vill att du ska lägga en massa tid på att hjälpa mig utan att få något tillbaka.

Jag menar mail av typen Hej, ni ringde mig och ville att jag skulle börja jobba hos er och så sprang jag på 5 möten och träffade allihop och nu skulle jag gärna vilja veta vad som händer.

Daniel Adams-Ray pratade om samma sak i sitt Sommarprogram: skivbolagen som i ena sekunden budar över varandra på skivkontraktet och som i nästa verkar ha drabbats av konstant bredbandshaveri. Hans lösning blev att starta ett eget skivbolag och släppa en av 2010 års mest framgångrika skivor på det. Bra gjort. Men det ska inte behövas. Ingen människa ska behöva investera tid och energi i någon annan och inte ens få ett Nej, tack tillbaka.

I bästa fall gör företaget en person jäkligt ledsen och missar precis som Daniels skivbolag en supertalang som hade kunnat generera en massa pengar. I sämsta fall sprids snabbt ryktet om att det där stället nog inte är så soft att jobba på. För jag tror inte att tystnaden beror på att folk vill jävlas. Den beror på brist i struktur, kommunikation och beslutsmässighet i organisationen. Och en sån arbetsplats skulle jag skämmas över att vara ledare för.

Så skärpning. Jag tänkte skriva en liten lista här, men jag tror att ni vet vilka ni är. Det är inte okej att ignorera människor i en så liten bransch som vår. Det är inte professionellt och framför allt är det inte schysst.