Minnesknep #2 – Placera bilderna

  • 1 min

När jag cyklar och samtidigt lyssnar på mitt favoritradioprogram (This American Life, lyssna på det!) kan jag ganska exakt komma ihåg var jag var när jag hörde på ett inslag. Det är lätt att minnas var man var när man upplevde eller råkade ut för något.

1971 presenterade forskaren John O’Keefe en möjlig förklaring till varför det är så. Han planterade in tunna elektroder i hjärnan på råttor och kunde tjuvlyssna på nervimpulserna. När han undersökte hippocampus kunde han se att olika nervceller aktiverades beroende på var råttan befann sig. Han kallade cellerna för platsceller och de lärde sig snabbt de nya platserna som råttan kom till.

Resultaten visar att en av hippocampus viktigaste funktion hos många djur är att göra en mental karta över omgivningen. Det gör att de kan hitta tillbaka till boet, till maten och partnern. Hos människor är hippocampus viktigt för att lagra in nya minnen av fakta eller episoder vi varit med om. Men den är uppenbarligen bra på att minnas platser också.

Det finns få saker vi kommer ihåg så bra som hus eller platser vi besökt ofta. I barndomens hus kan vi komma ihåg varje skrymsle och vrå. Hur vi ska göra för att komma mellan olika platser kan vara nästan omöjligt att lista ut om man har dåligt lokalsinne, men en bekant plats glömmer man inte. De mest basala aktiviteterna i våra dagliga liv blir nästan omöjliga om vi inte hittar i vårt hus eller lägenhet.

Det här är något som minnesmästarna utnyttjar. De tar sina livliga, roliga, gärna erotiska och känsloladdade bilder, och placerar ut dem mentalt på platser de är välbekanta med. I tanken kan de senare ta en promenad i sin lägenhet eller på vägen till skolan och där finns bilderna kvar. Det är bara att titta på dem och avkoda innehållet. På så vis kan de komma ihåg i vilken ordning alla bilder kommer och minnas tusentals siffror.