En dagdrömmares försvarstal. Hur du får energi och blir kreativ efter semestern.
- 4 min
Här är ett klipp från Nyhetsmorgon i dag där jag och Mattias Ribbing pratar om hur man vässar minnet och får energi efter semestern. Längre ned kan du läsa mina 6 tips om hur du kommer igång på jobbet.
Efter sommaren har IT-avdelningarna fullt upp med telefonsamtal från medarbetare som glömt sina lösenord och många är oroliga för sitt dåliga minne, men det är ingen fara. Det är helt normalt att glömma bort information som man inte använder dagligen och forskning visar att glömskan är en aktiv process. Har du haft en bra semester är chansen stor att du glömt inloggningen till datorn.
Hjärnan är nästan precis lika aktiv under all vaken tid, men börjar arbeta lite annorlunda under semestern. I stället för att vara fokuserade och effektivt beslutsfattande glider den semestrande hjärnan oftare in i dagdrömmeri och det händer faktiskt inte bara när vi är lediga. Studier visar att vi tappar fokus och låter tanken vandra iväg nästan halva vår vakna tid. Hela tiden rör vi oss mellan att vara fokuserade och att omärkligt driva in i en fantasivärld, men det är framför allt under våra lediga stunder som vi blir världsfrånvända. Dessa båda tillstånd sköts av två olika nätverk i hjärnan och medan pannloberna är viktiga för beslutsfattande, så medverkar tinningloben i att skapa dagdrömmar. Tinningloben har en viktig minnesfunktion och det visar sig i våra fantasier. Det är nämligen när vi låter tanken vandra som vi är kreativa. Då kan vi komma på lösningar på alla sorters problem och det mest kända kreativa ögonblicket skedde när Arkimedes låg avslappnad i ett badkar och fantiserade.
Dagdrömmeri har ett dåligt rykte, det är ofta improduktivt och låter slappt. Men jag vill slå ett slag för den kreativa verklighetsflykten. Det gäller att tillskapa sig stunder i tillvaron då man inte är distraherad av något som måste göras eller sociala medier som måste underhållas. Somliga upplever det när de springer eller tar en skogspromenad, andra när de går på teater eller sitter stilla i ett tyst rum. Då kan det komma en plötslig insikt – i alla fall om man har tur.
Kreativitetens byggmaterial är minnen eller idéer och ju fler man har desto större är chansen att se nya kopplingar mellan dem. Det är i princip omöjligt att komma på någonting helt och hållet nytt och alla ”nya” idéer är egentligen kombinationer av det vi redan visste. Vår kultur är en mixkultur.
Det kan vara svårt att återfinna energin efter semestern, men ett sätt att få ny kraft är att vara kreativ och att vässa sitt minne.
Här är mina tips:
- Varva upp lite försiktigt och sätt inte igång stora projekt första tiden efter semestern.
- Ägna dig åt aktivteter och träffa människor som ger energi. Träning är naturligtvis bra på alla möjliga sätt. Det gäller bara att hitta den träningsform som du trivs med. Och att få in vanan att träna.
- Hos de flesta dyker negativa känslor upp när semestern är slut och rutinerna dragit igång. Lyssna inte för noga på dem under de första veckorna.
- Det värsta för minnet är stress och nedstämdhet. Många yngre personer som söker till en minnesmottagning har dåligt minne för att de är stressade, deprimerade eller utbrända. Att finna orsaker till sitt illabefinnande och göra något år det är viktigt.
- Sömnen har en oerhört viktigt funktion för att både minnas och vara kreativ. Det är i drömmarna under REM-sömnen som vi präntar in nya minnen och det är då vi kan komma på nya lösningar på problem. När vi ”sover på saken” och drömmer arbetar hjärnan nästan lika aktivt som på dagen med att finna nya lösningar på problemen. Förutom att sömn är bra för minne och kreativitet, förbättras beslutsfattande, koncentration och immunförsvar. Om inte det räcker som argument för att sova mer, visar studier att vi ser mer attraktiva ut när vi är utsövda. Sömn gör dig helt enkelt snyggare och de flesta av oss behöver 7-8 timmar per natt för att sova ut.
- Multitasking är överskattat. Att kunna göra olika saker samtidigt är en efterfrågad egenskap, låter bra och kan vara berusande. Tyvärr är det inte särskilt effektivt att hela tiden skifta fokus. Dela i stället upp dagen i segment där du svarar på mejl, är kreativ, ägnar dig åt rutinarbete eller sociala aktiviteter.
Lycka till!