Du är kreativ (kanske genial!). Du behöver inte vara olycklig!

  • 3 min

Pär Säthil heter jag och detta är mitt debutantporträtt som jag publicerat i tidningen Svensk Bokhandels vårboksnummer 2023. Debutant, som i författardebutant alltså. Jag har skrivit boken jag själv behövde som aspirerande artist och som jag insåg kunde skrivas när jag utbildade mig till psykolog. Nu finns den: Det lyckliga geniet – Psykologi för kreativa!

Som nittonåring var jag deprimerad, hade scenskräck och spenderade dagarna instängd i en smutsig studio. Jag skrev låtar ingen fick höra och var livrädd för att ta ett minsta steg mot att skapa med andra. Samtidigt drömde jag om samma sak som alla mina vänner: ett bohemiskt konstnärsliv. Efter att mer levnadsglada och enerverande vänner tjatat i månader gick jag till sist i KBT. Terapeuten sa: Gör tvärtom. Och det gjorde jag.

Några år senare hade mitt band släppt två skivor, spelat live i TV och radio, stått på stora festivalscener i Sverige och turnerat i Japan. Den stora rockdrömmen hade slagit in. Terapin hade gett mig verktyg för att förändra mina beteenden, och därigenom mitt liv. Ändå var jag inte lycklig. Skapandet var fyllt av otrygghet, stress, självanklagande tankar och den ständiga frågan om varför det måste vara så svårt. 

Till min stora förvåning verkade fler känna som jag. Mina vänner, som nu var konstnärer, författare, dansare och skådespelare, levde de liv de drömt om. Ändå satt vi uppe till fem på morgnarna och försökte med hjälp av djupa samtal och stora mängder alkohol förstå hur den kreativitet vi levde för också kunde vara det som plågade oss mest. Som alla konstnärer genom historien verkade vi vara fast i en berg-och-dalbana av eufori och tvivel.

Känslan var både overklig och självklar.

Så mycket hade utvecklats sedan svårmodiga själar som van Gogh eller Virginia Woolf försökte lösa sina konstnärliga våndor. Men varför hade inte den urgamla berättelsen om skapandet uppdaterats ett dugg?

För att ta reda på mer bestämde jag mig till slut för plugga till psykolog. De första åren på den nya utbildningen var som att bli träffad av blixten och uppskjuten i rymden samtidigt. Lärarna förklarade att alla de där utmaningarna som plågat konstnärer i århundraden hade ett namn. Att skeenden som skrivkramp, uppskjutande, bristande motivation och inställda drömmar både gick att förklara och förändra. Och ännu bättre, psykologer hade forskat fram metoder som visade exakt vad man skulle göra. Dessvärre var lösningarna instängda på forskarnas kontor, dolda under tjocka buntar av tråkiga formulär och diagnosmanualer.

Jag gick hem och testade allt det jag lärde mig i skolan när jag skrev låtar och dikter. Och efter en tid hände det omöjliga. De begränsningar som jag hade levt med i årtionden var plötsligt borta. Känslan var både overklig och självklar. Hur kunde det vara möjligt?

Med tiden föddes den nya berättelse som sedan blivit mitt kall. Att hjälpa människor som vill skapa till ett modigare, mer inspirerande och meningsfullt liv med hjälp av psykologi. Det lyckliga geniet är mitt försök att sprida den berättelsen och äntligen ge alla tillgång till sin kreativa instinkt. Inte för att varenda jeppe ska bli konsertpianist, banbrytande uppfinnare eller konstnär. Utan för att livet, när det levs på ett ärligt sätt, alltid är kreativt.

*

Här kan du köpa boken Det lyckliga geniet.
Här finns Volantes utgivning.

Intervjua Pär Säthil? press@volante.se