Det tar 66 dagar att skapa en vana

  • 1 min

Nu har det gått nitton dagar efter Nyårsafton och många är i full färd med att försöka upprätta nya och goda vanor för ett hälsosammare och bättre liv. De flesta väljer att försöka lägga om sin diet eller träna, kanske försöka snöra på löparskorna före middagen och minska på det slentrianmässiga läppjandet på Bag in box-vinet. Några har redan gett upp. Andra har en vilja av stål.

Hur lång tid kan man förvänta sig att det tar att ändra sitt beteende och bli en (delvis) ny människa?

I London bad några forskare 96 personer att lägga sig till med en valfri vana. En ville börja äta frukt till lunchen och en annan ville ta en frukt framför teven eller datorn på kvällen. Några hade typiska nyårslöften, som att ta frukostpromenader eller ta en kvarts träning före middagen. En person hade bestämt sig för att köra femtio situps efter morgonkaffet. Andra vanor är svårare att förstå, som att börja ta ett glas vatten efter frukost.

I studien mätte man sedan hur många dagar det tog för vanan att etableras. Det som man enklast kan få till ett automatiskt beteende är helt klart att ta ett glas vatten efter frukost. Hade du föresatt dig att göra det vid tolvslaget den 31 december så skulle du redan varit i mål. Redan i går skulle den vanan ha satt sig. Sammantaget ser man att det i genomsnitt tar sextiosex dagar att få en vana etablerad. Den 7 mars kommer alltså ett genomsnittligt nyårslöfte att kunna uppfyllas. Studien visar också att spridningen är stor och medan en del saker sätter sig lätt, är det betydligt svårare med annat. Bland det svåraste man kan göra är att börja med situps efter frukost. Det kan man inte förvänta sig bli en naturlig del av morgonrutinen förrän första veckan i september.