Volantes poddar

Gradvall + Magnus

Gradvall + Magnus är en podcast med Professor Pop, Jan Gradvall och Futurologen Magnus Lindkvist. Med optimism och upptäckarlust som drivkrafter vänds kreativitetens, skapandets och innovationens alla stenar för att ta reda på vad som grundlade allt ifrån pianokonserter och dataspel till multinationella företag och nobelprisvinnande upptäckter.

Magnus Lindkvist och Jan Gradvall

Boken Kreativ friktion – Handbok för nytänkande springer ur detta poddsamarbete och vidareutvecklar några av tankespåren.

_________________________________________________

Momentum 

Per Schlingmann och Kjell A Nordström spanar och spekulerar om vad kriget, klimatkrisen och pandemin kommer att betyda för oss människor. Med alarmerande klimatförändringar och när Ukrainakriget avlöser coronapandemin är det mer än tydligt att världen verkligen inte är sig lik. Momentum riktar sig till alla som vill förstå hur dessa tre kriser – pandemin, klimatet och kriget – för alltid håller på att förändra såväl våra samhällen och företag som oss själva. Vi befinner oss just nu mitt uppe i ett historiskt ögonblick där medborgarna, medarbetarna och kapitalet tillsammans förväntar sig något helt nytt – med genomgripande konsekvenser.

Kjell A. Nordström & Per Schlingmann, författare till Momentum, utgiven på Volante. Foto Caisa Rasmussen

Momentum är en podd av och med Kjell A. Nordström och Per Schlingmann och är ett komplement till boken Momentum – Vad krig, klimatkris och virus förändrar. Den finns också utgiven på engelska.

_________________________________________________

Mörkt vatten

När han kallas som expertvittne om förgiftat dricksvatten inser KI-forskaren Mattias Öberg att fallet är mycket större än en kommunskandal. Spåren leder från en svensk bruksort till globala kemikaliejättar som i hemlighet vill styra vetenskapen – och Öbergs eget lärosäte Karolinska Institutet. Spotify Dok: Mörkt vatten, med premiär 30 mars, är en ny dokumentärserie i samarbete mellan Volante och Studio Olga.

Mörkt vatten börjar i den lilla orten Kallinge i Blekinge, där befolkningen kämpar för rättvisa sedan deras dricksvatten förgiftats av det cancerframkallande ämnet PFAS. Seriens huvudperson Mattias Öberg är en av Sveriges främsta toxikologer, och har tidigare gjort podden Riskzonen med Emma Frans. I Mörkt vatten tar han med lyssnaren på en vindlande, Wind of Change-liknande resa där vi möter nedtystade svenska forskningspionjärer, ljusskygga lobbyister, amerikanska stjärnadvokater, vanligt folk som söker svar – och Olof Palme.

Programledare är Studio Olgas Axel Winqvist, aktuell bland annat med podden Jakten på Bo Balderson, och reporter är Izabella Rosengren, vetenskapsjournalist och författare till boken Hetta – Om människan i en varmare värld (Volante, 2022). För den specialskrivna musiken till Mörkt vatten står Joakim Åhlund, rocklegend, demonproducent och nav i banden Les Big Byrd och Teddybears.

Parallellt med podden skriver Mattias Öberg en fördjupande bok om ämnet, som ska ges ut av Volante längre fram.

– Det här är en berättelse om människor som söker upprättelse mot överheten, en svensk Erin Brockovich-historia som samtidigt avslöjar ett större systemfel. Mörkt vatten visar hur viktigt det är att vi lyssnar på vetenskapen – och vad som kan hända när forskares varningar ignoreras. Vi ska vara glada att vi har blodhundar som Mattias Öberg, säger Johan Wirfält, förläggare på Volante och exekutiv producent för Mörkt vatten tillsammans med Mathilda von Essen och Patrick Stanelius på Studio Olga och David Lillemägi på Spotify.

Spotify Dok: Mörkt vatten sänds i fyra delar med premiär den 30 mars.

_________________________________________________

SN7 Play

I den ständigt växande poddserien SN7 Play kan man i efterhand lyssna till några av höjdpunkterna bland samtalen från kultur- och debattscenen på Stora Nygatan 7.

_________________________________________________

Spotify Dok: Templet i öknen

Olof Lundhs bok Templet i öknen – Så köpte Qatar världens största sport fick sin uppföljning på plats i Qatar i poddserien med samma namn, utgiven av Spotify Dok.