Hetta Om människan i en varmare värld

Vi är den bäst temperaturanpassade arten på hela planeten. Människor bor och lever sedan tusentals år i zoner med temperaturer på allt mellan –45 och +45 grader. Men världen blir allt varmare. Och med hettan blir vi mer våldsamma, dumma och sjuka. Är vi och våra samhällen anpassade för det?

2021 var det femte varmaste året som uppmätts i historien. I Europa var sommaren 2021 den hetaste någonsin. På Sicilien uppmättes en ny europeisk rekordtemperatur på 48,8 grader och i småländska Målilla uppmättes den hetaste junitemperaturen sedan 1947. Våren 2022 kom nyheten att temperaturerna på Sydpolen är uppemot 40 grader högre än de någonsin varit.

Den globala uppvärmningen är på allas läppar. Ändå talar vi märkligt lite om hur vi som individer ska hantera den konkreta och oundvikligt ökande temperaturen? Vad gör värmen med oss fysiskt och mentalt, och hur ska vi egentligen mäkta med den allt stigande hettan?

Med en blandning av populärvetenskap, journalistiskt reportage och personligt humoristiska undersökningar berättar Hetta hela historien om människan och vårt förhållande till extrem värme – från dagen vi klev ner ur träden och ut ur lövverkets skuggor fram till de troliga men inte alltid så roliga framtidsscenarier som vi alla borde börja sätta oss in i.

Vetenskapsjournalisten Izabella Rosengren har aldrig störts särskilt av minusgrader. Hon har kunnat röra sig obrytt på reportageresor i vinterkallaste Sibirien endast iförd en tunn jacka. Men hon har aldrig tålt värme. Som klimatreporter har hon med sprängande huvudvärk och besvärande svettattacker genomlidit jobb i Marocko, Indien och på Kuba. När hon får ett otäckt värmeslag under ett jobb på savannen i norra Uganda – samtidigt som hon ser en kvinna ur lokalbefolkningen ledigt röra sig ute i den gassande solen – väcks idén att utforska hur människor runtom i världen kan klara av att arbeta, studera och leva ett vardagsliv i extrema temperaturer. Hur är de rustade biologiskt och socialt? Vad har olika kulturer använt för knep och taktiker genom historien? Kan vi lära oss något av folk – och kanske djur – som bemästrar några av jordens besvärligaste klimat?

För är inte den bistra sanningen att även vi i den svala norden bäst borde börja förbereda oss och våra samhällen på återkommande rekordtemperaturer?

Izabella Rosengrens undersökningar leder henne till samtal med ämnets hetaste forskare, märkliga historier om maratonlöpare som springer vilse i den marockanska öknen och möten med människor runtom i världen som på olika sätt konfronteras med värmen. I Iran möter hon sopgubbar som till synes oberört jobbar i 50-gradig hetta. Deras enda tips: drick citronjuice. Och i Aten träffar hon en av världens första ”chief heat officers” för att diskutera varför så få uppfattar extrem värme som ett reellt hot. Kan  ett första steg mot en förändring  vara att börja namnge värmeböljor som vi namnger stormar och orkaner?

 

Sagt om boken:

”Varför svettas vi? Vad gör värmen med vårt psyke? Hur varm kan en människa egentligen bli? Hetta är populärvetenskap när den är som allra bäst. En tankeväckande, skrämmande och på ett märkvärdigt sätt också underhållande djupdykning i vad som faktiskt händer med människan i en allt varmare värld. En fantastisk bok!”
Patrik Svensson, författare till Augustprisbelönade Ålevangeliet

”Ett stort antal böcker och texter har producerats om klimatförändringarna och den förestående höjningen av temperaturen men färre om de konkreta effekterna av hög värme i allmänhet och stigande värme i synnerhet. Det är därför välkommet med frilansjournalisten Izabella Rosengrens bok Hetta som tar ett grepp över många av de aspekter som värmehöjning innebär, för människor, djur och samhället i stort. Rosengren personligen är dålig på att hantera värme, men hon beger sig ändå till platser i världen där temperaturen kan uppgå till 45–50 grader, för kortare eller längre perioder. Värmen påverkar oss på olika sätt, olika för varje individ och Rosengren konstaterar att människor hon möter har anpassat sig till hög värme, särskilt om det omgivande samhället också befrämjar detta. Hon beskriver initierat människans evolutionära utveckling, om vår förflyttning från savannens mördande värme till bofasthet och åtgärderna för att skydda sig mot värmen. Vi får veta hur sol- och värmeskyddande attiraljer har uppstått – solfjädrar, parasoller och luftkonditioneringsapparater – och hur värmen påverkar våra kroppars funktionssätt, våra psyken och förmåga att tänka. Rosengren växlar fint mellan personliga reflektioner och välresearchade forskningsrön och hennes välskrivna och informativa bok är oavbrutet intressant läsning och en lysande populärvetenskaplig framställning om värmeökningens implikationer. Helhetsbetyg: 4 av 5.” BTJ

 

Läs utdrag ur boken här:

Hetta – hur ska vi (över)leva i en allt varmare värld?

Med extremhettan kommer ett ökat antal mord och självmord

 

Här finns boken

Förstautgåva
Finns på Volante-shop Adlibris Bokus eller i din lokala bokhandel.

E-bok
Finns på Adlibris Bokus