”att han faktiskt kunde presentera en lösning för hur våldet skulle kunna avslutas var helt livsavgörande för mig”
- 3 min
I ett land där våldtäkter använts som vapen i decennielånga konflikter har fredspristagaren Denis Mukwege och hans sjukhus varit räddningen för tusentals kvinnor. I sin bok Kvinnors styrka – Vad jag lärt mig av kampen på det sexuella våldets frontlinje berättar han sin egen och kvinnornas historia.
Magda Gad, en av Sveriges främsta krigsreportrar, har besökt Kongo och träffat doktor Mukwege. Här följer ett utdrag ur hennes förord till boken.
En människa som inte fruktade att berätta om verkligheten i Kongo var doktor Denis Mukwege, gynekolog och kirurg. Vi satt mitt emot varandra i en soffgrupp inne på hans kontor på sjukhuset som han har grundat, Panzisjukhuset i östra Kongo.
Han sa att de som strider i Kongo vill ha marken, utan människor. Därför skulle det vara enkelt för världen att få slut på kvinnornas smärta, eftersom världen skulle kunna gå samman och reglera handeln med det som finns i den kongolesiska marken: mineraler som behövs till vår moderna teknik. Guld, coltanmalm, kobolt och volfram som finns i mobiltelefoner, bärbara datorer och elbilar.
Mukwege blev hatad och hotad för att han sa sanningen om Kongo. Han ville inte få några priser och såg ingen ära i att prata inför FN:s generalförsamling. Hans ära var att hjälpa dem som blivit våldtagna, men mest av allt ville han att det sexuella våldet skulle upphöra.
Hans kompromisslöshet, hans empati, att han riskerade sitt liv för sitt jobb och att han faktiskt kunde presentera en lösning för hur våldet skulle kunna avslutas var helt livsavgörande för mig.
Denis Mukwege och Magda Gad vid Panzisjukhuset i östra Kongo, december 2021.
/…/
Jag kunde resa och jag kunde skriva – jag blev journalist. Med åren gjorde jag utrikesreportage från platser som Libanon och Etiopien, men den krigskorrespondent som jag är i dag blev jag inte förrän jag kom till Kongo och träffade doktor Denis Mukwege.
Det jag upplevde i Kongo för snart ett decennium sedan förändrade mig i grunden av vad det innebär att vara människa. Kongokriget är vår tids största och dödligaste krig sedan andra världskriget och ett av de mest underrapporterade. Jag visste att våldtäkt användes som vapen i kriget, men jag kände inte till omfattningen eller varför det var så utbrett.
De drabbade fanns överallt. I byar, vid busstationer, på sjukhus. En 14-årig flicka berättade att hon tvingades hålla upp en ljuslykta hemma i mörkret och rikta ljuset för att hon skulle se när fyra beväpnade män gruppvåldtog hennes mamma. När hon frågade sin pappa vad som hände med hennes mamma sa han att: ”Hon dog”. Efter det våldtog andra män hennes storasyster och satte upp systern på väggen. Det var så flickan beskrev det. Jag undrade vad hon menade och hon sträckte ut sina armar åt sidorna och sa: ”Ja. Med spikar. Som Jesus.”
Genom att köpa Kvinnors styrka stöder du Dr Mukweges arbete vid Panzi-sjukhuset med 10 kronor. Läs här om hur du kan stötta ytterligare!
Mer information om Läkarmissionens arbete i Demokratiska republiken Kongo hittar du här. Där kan du kan ge ett bidrag eller registrera dig som månadsgivare. Du kan också swisha ett bidrag via QR-koden nedan.