Framtidsetnologen: låt 2022 bli ditt 2027

 

Ida Hult är den hyllade framtidsexperten som hjälper din organisation att komma framåt. 

BOKA IDA HULT

Vad har Amazon och Linkedin gemensamt? Vad förenar John Grisham med Harold Pinter? Jo, alla arbetar med omvända roadmaps. Det vill säga att de nyttjar baklängesstrategier för att uppnå resultat. Det fungerar i litteraturen och dramatiken, det fungerar i näringslivet och vardagen.

Allt börjar med din vision om framtiden. Vad vill du åstadkomma? Hur vill du känna dig? Använd alla sinnen. Beskriv med siffror, ord och bilder. Din vision ska vara så tydlig och inspirerande att du kan leda från den och inte emot den. Bestäm dig därefter för en tidshorisont. Hur är livet, låt oss säga 2027? Skriv ett manus och arbeta sedan med hur målet ska uppnås. Om din vision har en femårsplan: vad behöver ske det fjärde, tredje, andra och första året? Vad behöver ske nästa halvår, nästa kvartal eller den här veckan? Designa dina dagar, vanor och prioriteringar så att varje steg utgår ifrån vart det ska leda, inte ifrån vart tidigare steg har tagit dig.

Harold Pinters pjäs Svek inleds med en avslöjad otrohetsaffär. Därefter skildras dramat om det äkta paret Robert och Emma baklänges, under tio vindlande år. Att vi får slutet först är effektfullt. Eftersom vi redan känner till resultatet, kan vi i stället fokusera på vägen dit och följa hur varje beslut långsamt leder till utfallet. Att bestämma sig för resultatet innebär att du kan prioritera rätt redan från början samtidigt som du slipper all stress som kommer av att inte veta något om morgondagen.

En omvänd roadmap är det viktigaste redskapet för att sluta gapet mellan det du vill och det du faktiskt gör. Så låt framtiden börja redan idag – ditt framtida jag kommer att tacka dig.

Om Ida Hult
Ida Hult är framtidsetnologen som verkar i skärningspunkten varumärke, produkt- och organisationsutveckling. Hon har haft ledande roller på bland annat Ikea, If, Ericsson och Arla Foods. Ida Hult är även en eftertraktad föreläsare. Hon är aktuell med boken och föreläsningen Ärvda svar där hon lär såväl individer som företag hur ärvda svar hämmar oss från att utvecklas och inte minst – hur vi kan göra oss av med dem.

Mer om Ida Hult och hennes föreläsningar här.