Ida Hult

Ida Hult är framtidsetnolog och strateg, författare och en exceptionellt visionär samtidstänkare. Hon har haft ledande roller på och strategiska uppdrag för bland andra Ikea, If, Ericsson och Arla Foods. Ida Hult är även eftertraktad för hennes inspirerande föreläsningar som alltid innehåller nya insikter.

Hennes mål är att fler organisationer (och individer!) ska bli förkloka, fantasifulla och förberedda för de förändringar som alltid kommer. Ida Hult argumenterar insiktsfullt om hur vi ofta ”skruvar av våra mänskliga huvuden” när vi går till jobbet, ogärna trampar i gamla fotspår men ändå gör det och om att ett strategiskt framtidsarbete inte börjar härifrån och framåt, utan börjar i den önskade framtiden och arbetar sig bakåt.

Om detta handlar också hennes bok Ärvda svar – om en framtid bortom gamla sanningar, slitna ord och redan tänkta tankar (2021). Det är en vindlande och otroligt rolig organisationskritik som öppnar läsarens ögon för hur ramarna i olika verksamheter får oss att mentalt checka och slå på autopiloten. Boken rymmer också strategiska insikter (som inte fastar i managment jargong) och spännande vägar framåt.

Ida Hult har läst journalistik vid Missouri School of Journalism och är utbildad etnolog vid Lunds universitet. 2006 grundade hon Sveriges första etnologiska konsultbyrå, Trendethnography. Ida har senast arbetat för Inter Ikea Systems (som äger konceptet Ikea, varumärket och det strategiska landskapet) som Head of foresight attention-makers med uppdrag att utmana, stresstesta och överraska deras långsiktiga affärsperspektiv och globala strategi. Hon är nu Nordic Head of Foresight på försäkringsbolaget If och återkommande krönikör för tidningen Resumé.

Föreläsningar

Ida Hults förmåga att se, tolka och beskriva mänskligt agerande är knivskarp. Hon väcker frågor runt saker vi tar för givet och utmanar oss med förslag till hur vi förändrar invanda beteenden och tankespår. När Ida Hult visar oss de osynliga nät av värderingar, beteenden, seder och annat som bygger upp vår kultur och styr vårt tänkande upptäcker vi att de framtider vi drömmer om faktiskt går att skapa. Framtiden är en kreation som blir till av de aktiva val vi gör i nuet och inte en destination vi kan nå med autopiloten påslagen.  


Med vänlig hälsning,
Framtidens Organisation

Framtiden är en kreation, inte en destination. Vi människor planerar utifrån dagens problem. Låt oss istället bygga organisationer och vardagsliv för den verklighet vi önskar. I den här spännande framtidsspaningen befinner vi oss redan i framtiden och tar oss därifrån bakåt till nuet. På vägen från framtid till nutid är det lättare få syn på hinder och fallgropar. Den önskade framtiden styr våra steg och skapar nutidens beslutunderlag.
Här blandar Ida Hult inspirerande omvärldsinnehåll med kreativa sätt att se bortom den kortsiktiga horisonten, det som hindrar oss att ta vara på framtidens möjligheter. Vi får visionära perspektiv sätt att få in framtiden i våra kalendrar. Vad kan vi göra nu, idag, för att börja skapa en bättre framtid?

Föreläsningen är saklig, faktabaserad och innehåller många vardagsexempel. Det är insiktsfullt, omskakande och samtidigt humoristiskt och lämnar publiken med känslan av att det omöjliga är ytterst möjligt.

 

Ärvda svar

Står din organisation också inför stora utmaningar samtidigt som ni inte lyckas förändra tillräckligt mycket tillräckligt snabbt? Varför är det så svårt att göra nytt i existerande strukturer? Den här föreläsningen är ett uppvaknande och ett upprop till fantasin. Hur tar vi oss ur den evighetsåtta vi fortsätter springa runt i? Vad kan vi göra för att tänja tanken och väcka lusten att se bortom business as usual?

Med en alert etnologisk blick visar Ida oss ett nytt sätt att se på allt det vi gör i vardagen på jobbet och vilka konsekvenser det får. Med hennes hjälp får vi syn på våra ärvda svar och hur de håller oss frenetiskt stillastående. Ida Hult visar hur vi med olika knep kan utmana de ärvda svaren och utforska en annan, mer speciell värld bortom gamla sanningar, slitna ord och redan tänkta tankar.

Föreläsningen är en övergripande men spetsig genomgång av kultur, beteenden och trender. Vi får perspektiv på de strukturer vi börjat förhålla oss till som om de vore naturlagar. Det är både rasande och roligt om våra blinda fläckar och moderna ritualer i vardagen och på jobbet.


Den tionde kvinnan

Det här är en metodbaserad föreläsning om hur du kan bli strategisk framsynt och varför det är viktigt. Det är inte en spaning om vad som kommer att hända eller vad vi ska tänka om framtiden. Istället handlar den om hur vi kan tänka framtid för att forma den och förbereda oss. Föreläsningen bjuder på principer, metoder, tekniker, argument och tankesätt för att arbeta med framtiden. Klassikerna som scenarioplanering och pre mortem ryms här men också Idas egna erfarenhetsbaserade och tillämpade grepp från flertalet branscher och organisationsstorlekar.

Framtidsarbetet i organisationer – foresight – är väsensskilt detta och denna föreläsning beskriver hur och ger praktiska förhållningssätt till framtiden. Det är utbildande snarare än ett material för de stora scenerna. Här lär ni er att jobba från framtiden och bakåt. Hur kan vi arbeta med framtiden? När ska vi arbeta med framtiden? Varför ska vi arbeta med framtiden? Det är vad ni gör innan er strategiska planering som skapar verklig framgång.


Konsumentvärldar

Behöver du en trendspaning? Då är det denna genomgång av kultur, beteenden, affärslandskap, framtid och hur det landar i din bransch, kundsegment och marknad ni söker. Framtidens stad, framtidens pengar och framtidens ledare är exempel på genomförda koncept. Med de etnografiska studierna i ryggen och dryga 15 år som tvärindustriell strategisk rådgivare är Ida Hult speciellt insatt i mobilitet, bank, retail, hälsa, kommunikation, design, platsutveckling, snabbrörliga konsumentvaror och transformation.

Detta är en föreläsning som innehåller något nytt, verkligt och skräddarsytt, varje gång.

 

Pressbilder

Skriv ut sidanSkriv ut sidan