Nicklas Berild Lundblad

Nicklas Berild Lundblad är global samhällsplaneringschef på Google Inc och fil dr i informatik. Nicklas arbetar med frågor om framtid, teknik och samhälle. Han skriver också regelbundet i Svenska Dagbladet (mest understreckare) och Axess. Under sin tid på Google har han byggt upp den samhällspolitiska verksamheten i Norden (2007-2009), byggt upp ett globalt samhällsanalysteam vid huvudkvarteret i Kalifornien (2010-2013) och lett allt samhällspolitiskt arbete i Europa, Ryssland, Afrika, Mellanöstern och Turkiet (2013-2019). Sedan juli 2019 bygger han upp en ny samhällsplaneringsgrupp fokuserade på framtidsforskning och planering.

Nicklas är fil dr i informatik, har en jur kand med en specialisering på IT-rätt och en fil kand i teoretisk filosofi. Han är Eisenhowerfellow (2006) och medlem av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin sedan 2010. Han utsågs också till en av Googles 21 bästa chefer globalt 2012 och erhöll då Great Manager Award.

Nicklas Berild Lundblad har skrivit ett flertal olika böcker om teknik och samhälle. Redan 2001 kom Teknotopier om integritet och yttrandefrihet. Den följdes upp av Det låsta nätet (2003) om kryptering på Internet, Det Säkra Företaget (2005) om informationssäkerhet och Om maskiner kunde tänka (2014) om artificiell intelligens.

Nicklas skriver på en bok om frågor. Du kan följa hans arbete med boken här.

Läs mer om Nicklas Berild Lundblads föreläsningar

Pressbilder

Skriv ut sidanSkriv ut sidan