I en rad böcker har hon etablerat tillit och tillitsbaserat ledarskap som begrepp i svenska företag och myndigheter. Nu öppnar Louise Bringselius upp nya perspektiv genom att skriva om psykologisk trygghet. I boken Psykologisk trygghet: att välkomna den som utmanar (2023) beskriver Louise Bringselius vad psykologisk trygghet är och om vad som händer i våra verksamheter när det finns och när det saknas.
Både i böcker och på scen kombinerar Louise forskning med vardagliga berättelser som läsare och lyssnare kan relatera till.
Psykologisk trygghet
Många människor tvekar idag att berätta om sina åsikter. De är rädda att skuldbeläggas och kritiseras i ett klimat där kritisk granskning och felfinneri har blivit vardag. Både i privatlivet och i organisationerna måste utvecklingen vändas för att vi ska vara på varandras idéer och kompetens. Men vägen mot psykologisk trygghet är inte alltid enkel — den bygger på förmåga att båda sätta gränser och att riva dem.
Tillitsbaserat ledarskap
Tilliten är en svensk paradgren och tack vare ett tillitsbaserat ledarskap har många svenska företag nått stora framgångar. Men idag utmanas denna tradition av idéer från anglosaxiska länder och inte minst idéströmningen New Public Management i privat sektor. Den ökade formalismen har lett till frustrerade chefer och medarbetare och ineffektiva verksamheter. Därför behöver vi förstå vikten av tillit till medarbetare och kunder och vad denna tillit innebär som princip för ledarskap, styrning och organisering.
Framtidens organisationer
Organisationsvärlden håller på att ömsa skinn och gå in i ett nytt paradigm. Det är ett paradigm där vi ersätter övertro på formalisering och mätning med förståelse och omdöme, där vi ersätter en övertro på beslutslinjen med prestigelöst samarbete, där vi ersätter pappersfokus med kundfokus. Louise Bringselius berättar om dessa och andra skiften och hur de påverkar ledarskap, samarbete och styrning.