Daniel Kahneman

Daniel Kahneman (1934-2024) anses av många som världens mest inflytelserika psykolog. Under en lång och enastående karriär som forskare kartlade Kahneman de irrationella sätt på vilka vi människor fattar beslut.

Han slutade sin karriär som professor emeritus (”of psychology and public affairs”) vid Princeton University.

Daniel Kahnemans sista bok Brus (2021; engelska utgåvan har titeln Noise) skrev han ihop med Cass Sunstein (som skrev Nudge ihop med Richard Thaler) och Olivier Sibony.

Hans bok Tänka, snabbt och långsamt är ett exempel på de få böcker som cementerar sig som en bok som står som referenspunkt i både litteraturen och diskussioner under en längre tid.*

2002 tilldelades Kahneman ekonomipriset till Alfred Nobels minne för sin banbrytande forskning inom området beteendeekonomi – trots att han aldrig läst en enda kurs i ekonomi.

Kahnemans kunskapsområde är så allmängiltig, att oavsett vilket yrke eller vilken utgångspunkt man väljer, så finns något i hans forskning som gäller oss alla.

Läs mer om Daniel Kahneman hos Nobelkommittén.

 

På Volante har vi förmånen att ge ut några sådana klassiker. Bland andra Riv pyramiderna av Jan Carlzon, Tyst vår av Rachel Carson och Vete, vapen och virus av Jared Diamond.

 

Videoklipp

Pressbilder

Skriv ut sidanSkriv ut sidan