Om 2020 (del 2): Årets bok

Vi hade både böcker som sköts upp och sköts in detta (läs mer i del 1 av återblicken). Och ja, vi hade både nobelpris och augustprisnominering och champagneveckor

Men att så många Volante-böcker benämndes som ”årets bok”, och i olika sammanhang, kändes särskilt fantastiskt. 

Inom idrotten brukar man prata om en hög lägstanivå. Vi försöker alltid ha en hög högstanivå.

 

ÅRETS FACKBOK & DUBBEL

Hur kan du må lite bättre med mer lycka och mer mening? Micael Dahlen släppte först i våras En liten bok om lycka, som av Adlibris nominerats till ”årets fackbok” (vinnaren presenteras senare i januari, även Martin Hägglunds Vårt enda liv — se nedan — har nominerats).

26 enkla men värdefulla, forskningsbaserade råd och tips

Dahlen följde sedan upp i slutet av året upp med En liten bok om meningen med livet, som han signerar på bilden ovan. De både böckerna innehåller totalt 26 enkla men väldigt värdefulla råd och tips. Alla forskningsbaserade men ändå personliga. Hyllade av allt ifrån Forskning och framsteg till Bibliotekstjänst, och tusentals läsare som älskat böckerna och vad Micael Dahlen betytt för dem särskilt under det här året.

Lyssna också på den här färska intervjun med Micael Dahlen i Sveriges Radios program Forskarliv.


ÅRETS SNACKIS

Vårt enda liv — Sekulär tro och andlig frihet måste nog betraktas som en av årets verkliga snackisar, och den har också dykt upp på flera ”årets böcker”-listor, till exempel i Dagens Nyheter, ETC och Borås Tidning.

Om författaren Martin Hägglund skrev Björn Wiman i Dagens Nyheter:
”Det finns böcker som landar mitt i tiden. Och så finns det böcker som är sin tid. Den svenska filosofen Martin Hägglunds världssuccé Vårt enda liv tillhör den senare kategorin.”

På det nya året 2021 har två större recensioner av boken publicerats, i Barometern och Dagens Arena, så uppmärksamheten fortsätter.

 
Martin Hägglund ser sin bok i svenska utgåvan för första gången. Samtidigt filmar SVT i bakgrunden.

 

ÅRETS BOK ENLIGT BILL GATES

David Epsteins hyllade bok Bredd — Därför lyckas generalister i en specialiserad värld finns med bland de fem böcker som storläsaren Bill Gates sållat fram som bäst 2020.

Också Björn Hedensjö, författare och psykolog, rekommenderade boken i poddsuccén Dumma människor:
”En av de bästa fackböcker jag har läst i hela mitt liv. Den är mindblowing.”

 

ÅRETS BOK ENLIGT THE ECONOMIST

Författaren Johan Norberg brukar själv basera sina julklappsinköp på tidningen The Economists ”Best Books of the Year”-lista.

Döm om hans glädje, när han upptäckte att i år står hans bok Open — på svenska Öppen/Sluten — med på listan…

 

ÅRETS KONSTBOK

Per Faxnelds Det ockulta sekelskiftet — Esoteriska strömningar i Hilma af Klints tid har dykt upp på flera julklappstipslistor, bl a i Sveriges Radio och Dagens Nyheter.

Årets konstbok. Den är väldigt blygsam till formatet men en storartad folkbildningsinsats.” – Sveriges radio P1 Kultur
”Man behöver inte vara särskilt konstintresserad för att fångas av Per Faxnelds bok. Han för läsaren tillbaka 100 år i tiden till ett samhälle som på många sätt var fyllt av optimism och möjligheter. Det är lätt att dras med och att vilja vara med.” – Clas Svahn, Dagens Nyheter

Pressbild Offerträdet


ÅRETS VIKTIGASTE LÄSNING

TT tipsade om Elizabeth Kolberts Pulitzer-prisvinnande bok Det sjätte utdöendet i sin listning av årets julklappsböcker:

”Skrämmande men viktig läsning om tillståndet för djur och natur på vår planet, som är skriven med gott humör trots det allvarstyngda ämnet.”


ÅRETS NOBELPRIS

Sprickan i skapelsen — Gensaxen och människans makt över evolutionen av Jennifer Doudna var en självklar utgivning för Volante. Att det skulle bli Nobelpris var vi tämligen säkra på, men det är närmast sensationellt att det kommer redan åtta år efter att upptäckten först redovisats.

”Det finns en enorm kraft i gensaxen, som angår oss alla.” – Claes Gustafsson, ordförande i Nobelkommittén för kemi.
”Ett ovärderligt vittnesmål … vi står i Doudnas skuld många gånger om”  The Guardian
”Obligatorisk läsning för varje engagerad medborgare” – New York Review of Books

 

ÅRETS POLITIKERJULKLAPP

Från Varberg kunde vi läsa nyheten att Gunnar Törnqvist som privat medborgare lagt en rejäl slant ur egen ficka för att kommunens politiker skulle få det som han ser som årets viktigaste bok i julklapp, Jonna Bornemarks Horisonten finns alltid kvar.

Hans förhoppning? ”Att boken finns med som en fond då man ska ta beslut.”

 

ÅRETS AUGUSTNOMINERING

När Arash Sanaris bok Sverigevänner — Historien om hur pappa och jag försökte bli svenskast på Tjörn blev Augustnominerad nådde den ännu fler läsare än tidigare och fick motta hyllningar.

Sverigevänner är rolig, detaljrik, tonsäker, ömsint och sorglig […] Det är en bok som får oss att få syn på oss själva” – Johanna Frändén (i sin hyllning på Augustgalan).

Mycket lyssningsvärd är P1:s Söndagsintervju som gjordes i samband med nomineringen.

 

ÅRETS GENOMBROTT

En översvallande recension i Gokväll och Dr. Seuss bok Horton hör en vemling fick sitt välförtjänta genombrott och klev till och med om Barack Obama på topplistorna.

För övrigt har just Obama sagt att ”allt man behöver veta om livet finns hos Dr. Seuss”…

 

ÅRETS NORSKA BOK

Norska biologiprofessorn följer upp sin hyllade vuxenbok med en barnbok, där kortare faktatexter varvas med underbara akvareller av Nina Marie Andersen. Berättelsen om stekeln som förvandlar nyckelpigor till zombies fängslar både yngre och äldre barn.”

Så motiverar Expressens Rasmus Fleischer varför Insekternas hemligheter av Anne Sverdrup-Thygeson hör till årets tre bästa julklappsböcker. Annes kommande bok, På naturens axlar, hamnade på norska topplistor direkt efter utgivning och förstås på jullistorna.

 


… SLUTLIGEN

Och om vi själva får bestämma: Bland de utmärkelser som kommer komma men som ännu inte presenterats så har vi tre starka kandidater nedan.

 

ÅRETS MILJÖBOK

Ett hoppfullt budskap är kanske det vi allra mest behöver i klimatkrisens spår. Det är inte för sent, vi får inte ge upp. Och i själva verket måste vi arbeta med vår mänskliga natur, inte emot den. Mattias Goldmann, hållbarhetschef på Sweco och en av klimatfrågans flitigaste och mest trovärdiga debattörer, gav ut boken Klimatsynda! Så räddar vi planeten med lust, lättja, girighet, vrede, avund, högmod & frosseri och vi såg tillsammans till att göra bokens klimatavtryck så litet som möjligt, genom att bland annat avstå från tomma sidor, använda ett typsnitt som minimerar behovet av trycksvärta, använda certifierat papper och så vidare och så vidare.

ÅRETS MARKNADSFÖRINGSBOK

Till denna kategori tycker vi att Klas Hallbergs och Per Kristenssons bok I kundens skor – Att skapa värde utifrån mottagarens perspektiv bör vara självskriven. Vi väntar spänt på nomineringarna!

Liksom med Mattias Goldmanns bok Klimatsynda! har vi tillsammans med författarna tagit konsekvenserna av bokens budskap och valt att samtidigt publicera den i alla tänkbara format (inbunden, pocket, e-bok och ljudbok) för att verkligen ställa oss i kundens skor – olika kunder föredrar ju olika format.

Nestorn Jan Carlzon menar att denna bok inte borde behövas, men den behövs. ”Att sätta kunden först är något som alltjämt måste betonas och läras ut”.

ÅRETS LEDARSKAPSBOK

För oss är ju Ann Hellenius och Per Mossebys bok Alltid relevant – Nycklarna till framgångsrikt ledarskap i en snabbrörlig värld självklart den ledarskapsbok som definierar 2020. HR-föreningens jury läser den tillsammans med en rad andra böcker som nominerats och vi håller tummarna för en utnämning. (Läs gärna den här intervjun med Ann Hellenius i HR People.)

ÅRETS LJUDBOK

Anton Körberg har läst in Adam Kays tragikomiska och självbiografiska bok Det här kommer göra ont – med den äran. Vi förutspår en nominering (och hoppas förstås på en seger) i klassen ”bästa biografier” i Storytel Awards.