Gunnar köper Jonna Bornemarks nya bok till Varbergs alla kommunpolitiker

Årets viktigaste bok. Det tycker Gunnar Törnqvist som själv köpte in Jonna Bornemarks Horisonten finns alltid kvar till Varbergs 61 kommunpolitiker.

Vi ringde upp honom.

Det är Hallands Nyheter som rapporterade om inköpet och gåvan. På Volante blev vi extra glada – med ett sådant bevis på hur en bok och en argumentation rotad i filosofi kan göra skillnad.

Vi är ändå inte förvånade. Vi vet med vilken kraft som Jonna Bornemark har påverkat många i Sverige. Det var också så att Gunnar Törnqvist har träffat Jonna, efter att ha bjudit in henne som föreläsare tidigare till Varberg.

Han driver ett konsultföretag inriktat mot ledarskap och organisation, men ser sig som folkbildare. Tidigare var han lärare och därefter grundare av Argument förlag (som han senare sålde). Numera är han ordförande för en folkhögskola.

Jag tycker Jonna har lyckats mycket bra i nya boken att popularisera innehållet utan att frestas till att tappa skärpa eller tyngd.

”Jag gick en kurs i existentiell psykologi. Då nämndes boken Det omätbaras renässans. Jag tyckte mycket om den, men tänkte att den nog var svår för många. Men kontaktade Jonna då och fick henne att föreläsa här.”

”Jag tycker Jonna har lyckats mycket bra i nya boken att popularisera innehållet utan att frestas till att tappa skärpa eller tyngd. Hon har dessutom exemplifierat i många fall med kött och blod. Samtidigt som hon plockar fram filosofer och visar vad vi kan lära oss.”

Boken har hittills fått ett bra mottagande, med kommunalrådet som säger i Hallands Nyheter-artikeln: “Det låter som en intressant bok, som jag definitivt kommer att läsa.

En annan politiker säger i artikeln: ”Jag har inte hört talas om boken, men kan känna igen det du beskriver. Förutom att vara politiker jobbar jag ju i kommunen och just i dag på förmiddagen har jag i text och med siffror beskrivit vad jag har gjort de senaste månaderna, istället för att träffa klienter.

Gunnar Törnqvist skickade med ett brev till boken, där han hoppas samhället i högre grad går från misstroendedokumentation till tillitsbefrämjande.

Vad hoppas du på?

”Min utgångspunkt är att när politikerna läst den så lämnar de vidare den till en kommunal tjänsteman för att få spridning.”

 ”Jag tänker egentligen inte på någon specifik fråga, utan att boken finns med som en fond då man ska ta beslut. Jag försöker inte driva något här. Jag är bara allmänt humanistiskt intresserad. Människointresserad!”

”Jag hoppas att vi går mot en värld där vi tror mer på tillit och omdöme.”