86 430 kronor – hittills

När vi skulle ge ut Kvinnors styrka – Vad jag lärt mig av kampen på det sexuella våldets frontlinje beslöt vi tidigt att tio kronor per sålt exemplar skulle gå oavkortat till stöd för Dr Denis Mukweges fantastiska arbete vid Panzisjukhuset i Kongo.
När vi fick besök av Dr Mukwege i Stockholm i januari 2023 anordnade vi tillsammans med Läkarmissionen ett författarsamtal och konsert i Storkyrkan – och biljettintäkterna därifrån skulle självklart också gå till Panzi.

På självaste Alla hjärtans dag gjorde Volante därför ett besök hos Läkarmissionen på deras kontor i Vinsta utanför Stockholm, för att få överlämna en check på den rätt ansenliga summa som vi och våra bokköpare samlat ihop till stöd för Panzisjukhuset – och Mukweges arbete över hela världen, för hans stiftelse arbetar mot sexuellt våld i krig och för kvinnors upprättelse även i andra länder, som till exempel i Ukraina sedan Rysslands fullskaliga invasion 2022.

Läkarmissionens styrelseordförande Bo Guldstrand, Matilda Berg från Volante och Josephine Sundqvist, generalsekreterare LM.

Men den här checken var bara början, förstås. Den gällde för 2022 års försäljning. Fortsätt att sprida ordet om Dr Mukweges gärning, gärna genom att köpa hans starka, välskrivna och inspirerande självbiografi och ge bort den till en ny läsare!

Ta här del av fem skäl att läsa Dr Mukweges bok Kvinnors styrka!

P S Alla hjärtans dag ligger i ”Vänliga veckan” – har du hört talas om den? Det är ett initiativ från Läkarmissionen och därför kändes det extra rätt att lämna över donationen just denna vecka. Låt oss citera Wikipedia:

”Vänliga veckan är en svenskskapad tradition sedan år 1946, att under en vecka (numera i februari) visa vänlighet mot sin omvärld.

Upprinnelsen till begreppet Vänliga veckan härstammar från en trafikräknare, som år 1946 berättade att under hans pass såg han 12 människor som log, 15 som såg nöjda ut medan däremot 8 569 såg ut som de var på väg till en begravning. Detta föranledde publicisten och biståndsorganisationen Läkarmissionens grundare Harry Lindquist att instifta en årligt återkommande Vänliga veckan, senare med understöd av idrottsledaren Ernst Killander.[1][2] Vänlighet och artighet i trafiken, på arbetsplatsen och i familjen var ledorden för Vänliga veckan, som ursprungligen inföll första veckan i november[3]. År 1948 listar tidningen Hemmet och familjen riktlinjer att tänka på under veckan, att tänka gott och tala gott om medmänniskorna. År 1960 införs mottot ’Vänlighet vinner’ som recept mot ett allt mer stressat samhällsklimat.[4]

Den kristna tidningen Svenska Journalen (som Lindquist var utgivare av) och Harry Lindquist-stiftelsen började 1984 att dela ut ett årligt pris till ’Årets vänligaste svensk’.[5] Bland pristagarna fanns ledaren för 5i12-rörelsenStig Wallin (1993) och den humanitärt engagerade artisten Barbro Svensson (Lill-Babs) (1995). År 1999 bröts dock den traditionen, eftersom pristagarna börjat utsättas för hån och ovänlighet.[6] I samband med det upphörde även aktiviteterna omkring Vänliga veckan, men år 2014 återlanserade Läkarmissionen Vänliga veckan, denna gång placerad i vecka 7 i samband med Alla hjärtans dag (14 februari).”