Fem skäl att läsa Kvinnors styrka

BOKEN är bra (det är inte bara att personen är intressant)

Alla kan se att personen Mukwege är fantastisk. Men här träder han fram som författare. ”Det är lätt att skriva om man känner för vad man skriver om”, sa han själv vid besöket i Stockholm nyligen. Bibliotekstjänsts lektör skriver också i sin recension att den är ”välskriven från första ord till sista”. Kärleken till det kongolesiska landskapet löper som en av många trådar i bokens väv. En annan är närvarokänslan i beskrivningen av alla möten; gestaltningen av gester, utseenden, känslouttryck.

Boken är en hyllning till kvinnors styrka

Boken bjuder på ett dussintal fantastiska berättelser om enskilda kvinnoöden. Ibland blir det fasansfullt. Vissa delar kan vara det starkaste du behöver läsa någonsin. Men samtidigt finns hoppet där: trots fruktansvärda övergrepp så lyckas kvinnorna ta sig vidare. Motståndskraften är häpnadsväckande. (Det gör inte männen, konstaterar Mukwege, om de också råkat ut för övergrepp.) Det är lätt att konstatera att de flesta kvinnor har insett överlevnadens absoluta förutsättning: Lever du för andra, har du alltid något att leva för.

Boken är hyperaktuell på grund av de globala utmaningar vi alla delar

Roten till de lokala krigen, och de hemska våldtäkterna som används som ytterst effektiva vapen, ligger i jakten på de värdefulla mineraler som ingår i mobiltelefoner och batterier till bland annat elbilar (”blodsmineraler”) – och över huvud taget till vad som ses som nödvändigt i den globala klimatomställningen. En global reglering av marknaden med blodsmineraler skulle göra stor skillnad och är en av de frågor dr Mukwege lyfter.

Boken berättar historien om Afrika

Dr Mukweges livsresa vävs samman med de senaste decenniernas utveckling, krig och konflikter i länderna runt Kongo-Kinshasa, men också kopplingen till kolonialtiden och Afrikas mörka hjärta. Kriget är både det blodigaste sedan andra världskriget (med sex miljoner döda) – och samtidigt det mest komplexa. Över hundra rebellgrupper opererar i området, backade av olika intressen. Dessutom verkar kriget vara utan slut. Hur är det möjligt att ett land så rikt på viktiga naturtillgångar har världens fattigaste befolkning?

Världens mest imponerande person?

Inspirationen! Doktor Denis Mukweges insats för så många är enorm. Han visar hela tiden att det är möjligt att göra skillnad. Från Panzisjukhuset i sig och helhetsmodellen där, till de personliga uppoffringarna, inte minst att leva med mordhot och under ständig övervakning. Och för er som undrar: Jo, då man träffar Denis Mukwege är intrycket att han är så fantastisk som man hoppats på, på samma gång ödmjuk och respektingivande.

Doktor Denis Mukwege överlämnar sin gåva till Nobelprismuseums kurator, januari 2023: Läkarrock och medicinska instrument, som han använder i sitt dagliga arbete som gynekolog och obstetriker. Foto: Anna Ledin Wirén