Hur lång tid tar det att göra en bok? Sju år med Sara Öhrvall

Ofta får jag frågan om hur lång tid det tar att göra en bok.

Det finns inte ett svar på den frågan. I Volantes blod finns en snabbhet. Volante betyder flygande, som en signal för att markera att vi inte är som alla andra, som säger att ”listan är full” eller ”kanske om tre år”. Vi har gjort böcker från idé till utgivning på sex veckor.

Men ibland tar det tid.

I höst släpper vi Sara Öhrvalls Ditt framtida jag. Det har tagit sju år att komma hit.

Vid ett arbetsmöte i juli 2013 så pratade vi om drömförfattare för Volante och flera av dem kom vi senare att ge ut. Ett namn som jag skrev upp var ”Sara Öhrvall”. Hon var då chef för Bonnier R&D, ihop med gamla vänner som den saknade Pontus Schultz och Paulina Modlitba Söderlund. Sara hade då kommit hem från San Francisco och Silicon Valley med nya erfarenheter.

Vi hade även givit ut antologin Gratis? som ett inlägg i gratis- och piratdiskussionen. I denna skrev Sara Öhrvall ett mycket bra kapitel, och vi hade även särpublicerat den som e-bok (”e-singel”), så rubriken i mejlet från hösten 2013 var ”Ditt förlag kallar”, med bland annat frågan:

Har du en bok i dig?

I februari 2014 hade vi avtal och en plan. Utgivning maj 2015. Sara återkommer:

Men något bromsar, kanske är det vi, jag minns inte. Från ett förläggarperspektiv kanske vi tänker för mycket på hur boken ska skrivas, lite skadad av erfarenheten av manus som behövt bearbetas (=skrivas om) väldigt mycket och med stor arbetsinsats. Det var dock egentligen ingen oro i det här fallet — Sara hade genom alla krönikor visat att hon kunde skriva bra — men ändå så kommer vi härifrån med frågor som kläs i ord som tydlighet, berättarstil, narrativ, unikt och jag-närvaro.

I maj 2015 så går det sedan att se att en idé tar form hos Sara: ”ingen riktigt förtydligar vad digitalisering betyder för individen”. 

intervjua mängder av personer, läsa hundratals rapporter, artiklar och böcker, och fundera och fundera.

Sedan går tiden, det blir inga täta manusleveranser. Vi hörs inte lika ofta men Sara dyker upp på lista efter lista — näringslivets mäktigaste kvinnor, IT-branschens mäktigaste etc. Vi håller kontakten, hjälper till med föredrag och andra frågor. Men boken? Den är numera struken från planeringen. Det blir konsekvensen när ett manus skjuts upp flera gånger, det blir för osäkert.

Trots att vi kanske borde anat att Sara under tiden fortsatte att intervjua mängder av personer, läsa hundratals rapporter, artiklar och böcker, och fundera och fundera.

Alla år som boken utvecklats, om än långsamt.

Det kanske är så att innehållet och Saras idéer behöver mer tid, om än inte för hennes skull, utan för oss andra. Sju år är en lång period inom teknikutvecklingen, men Sara har alltid legat före och vi andra har behövt komma ikapp. Det är först nu, kan vi se, som tiden är rätt och genombrotten är nära.

Ett skepp kommer lastat med manuset

För först flera år senare kommer ett mejl där det står: ”Ett skepp kommer lastat”. Ett utkast till boken är färdigt. Sara har jobbat för sig själv, som en rutin — ”innan jag somnar och varje morgon innan alla vaknar”.

Hon har hållit kvar vid sin idé, vad teknikutvecklingen betyder för individen. Det är fortfarande så att det är en dimension som är dåligt beskriven och analyserad, trots att det är vad som i grunden kommer förändra vår vårdag. Sara har lyckats gestalta detta på ett helt nytt och oerhört initierat sätt. All erfarenhet från alla år i teknikutvecklingens hjärtan har plockats fram.

Vi går igång igen. Nu är det vi som tar över. Min medarbetare och biträdande förlagschef Ulrika Bergwall leder arbetet med redaktörerna Elina Lindström och Nina Pettersson.

Hur lång tid tar det att göra en bok? Det är inte heller bara att boken ska skrivas. Ett arbete med en bok består i att timtals arbete läggs på samtal om allt från helhet till detaljer. Det blir ett viktigt arbete — kommer frågorna fram som Sara vill driva, träder hon själv fram tillräckligt, är den för optimistisk? Ulrika, Elina och Nina gör ett fantastiskt jobb ihop med Sara. Sedan tillkommer formgivning och format, pappersval och förberedelse inför tryck.

Men till slut landar boken. Allt det som i slutändan verkar vara självklart, det har föregåtts av diskussioner och genomförande. Vi vrider och vänder på boken, blev det som vi tänkt oss? Var det den här strävheten i omslagspappret vi ville åt? Känns boken bra i handen? (Jo, det gör den!) Sedan ska eboken upp, ljudbok planeras.

Vi vill här på Volante göra böcker som förändrar samtalet, som skapar förståelse och ger nya perspektiv. Ditt framtida jag blev en sådan bok.

Jag rekommenderar den varmt

Många håller med. David Lagercrantz börjar i sitt förord med en historia om schackbrädet och riskornen för att förklara exponentiell tillväxt, om hur snabbt bokens innehåll kommer bli en realitet: ”Det här är därför en bok inte bara om ett paradigmskifte – det tveklöst största tekniksprånget i historien – utan också en skildring om framtidens stora filosofiska frågor. Jag rekommenderar den varmt.”

Danica Kragić skriver i ett mejl om boken: ”Sara Öhrvall öppnar en dörr in i framtiden. En samhällsviktig bok att läsa om och om igen.

Max Tegmark läser och konstaterar: ”En läsvärd och spännande bok om vad människan kan utvecklas till om vi lyckas skapa artificiell intelligens som hjälper och inte stjälper oss.

Sådana ord gör att det ibland får ta sju år. Då är det värt arbetet.