Bokmässan lyfte för Volante

Fler programpunkter än någonsin och en lång rad namnkunniga författare på plats, fler böcker sålda än någonsin och gladaste gänget i montern. Ungefär så kan man summera 2019 års bokmässa.

Världsstjärnan Nassim Nicholas Taleb drog fulla hus på flera scener och i ett seminarium — sedan ännu ett fullsatt evenemang i Stockholm dagen efter mässan. Han förklarade begreppet ”skin in the game” och tesen att risk måste fördelas symmetriskt med många underhållande och tankeväckande exempel från Hammurabis lagar till dagens Fed-chefer. Mer än en lyssnare häpnade över att en tänkare av denna kaliber valt att besöka ”lilla bokmässan”.

Att en (vacker) bok om dramaturgi skulle fungera bra på bokmässan var ingen högoddsare, men att den försynte författaren John Yorke skulle visa sig vara en sådan otroligt karismatisk talare var mer oväntat. Den odödliga sagan toppade försäljningsstatistiken alla dagar. Nu har vi fått besked att ännu en skrivarutbildning valt den som kurslitteratur, och vi börjar så smått planera för ännu ett besök, denna gång i Stockholm. We’ll keep you posted!

Augustprisvinnaren Magnus Västerbros nya bok Vålnadernas historia – Spöken, skeptiker och drömmen om den odödliga själen är nu släppt. Det ”spökfilter” Västerbro valt visade sig vara mycket effektivt för att få syn på människorna genom den västerländska idéhistorien. Om detta samtalade han med Creepy-poddens Jack Werner samt med författarkollegorna Niklas Natt och Dag och Ida Andersen.

En del är dokumenterat, förstås. Här finns samtalet med Micael Dahlen på Psykologiscenen att se i efterhand. Och här på samma scen med Jonna Bornemark. Här kan du se en längre intervju med Nassim Nicholas Taleb från mässan. Mer kommer eller ligger redan uppe på våra sociala medier.