Tobias Nielsén

Grundare, förlagschef och vd för Volante. Nielsén har utöver sitt jobb som förlagschef på Volante, skrivit i och varit redaktör för flera antologier.

Tobias Nielsén är ledamot i Förläggareföreningens styrelse och har tidigare varit ledamot i flera myndigheter. Han är civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm och Columbia Business School i New York och inledde sina första yrkesår som journalist och kulturskribent, framför allt på Expressen.

Han är smålänning — men bor i Stockholm. Han har varit med på listor över ”årets superkommunikatör” (2017, Resumé), ”årets supertalanger” (2013, Veckans affärer), samt blivit nominerad till EU-utmärkelsen för unga forskare Cultural Policy Research Award (2009).

Tobias Nielsén har bland annat hållit föredrag i New York, London, Beijing, Hongkong och Bryssel, utöver en rad platser i Danmark och Sverige. Han har framför allt talat om kulturens olika värden och effekter. Särskilt på det temat har han fungerat som rådgivare och projektlett eller skrivit ett stort antal omvärlds- och ekonomiska analyser med fokus på kreativa processer och branscher, liksom förändrade konsumtionsmönster (en tidning benämnde honom som ”upplevelseindustrins chefideolog”). Han har även fungerat som moderator kring ämnen som rör beteendeekonomi, samhällsutveckling, idrottens olika värden och effekter, samt kultur och kreativitet.

Han har även hållit föredrag om deep work (dvs. djupjobb) kontra ytjobb (läs hans manifest) och vikten av att kunna växla mellan snabbt och långsamt tänkande, enligt Daniel Kahneman som ju skrivit en av Volantes absoluta bästsäljare.

2013 var han tv-programledare i Pengar – näst viktigast efter kärleken i SVT/UR. Mer bonusfakta: ägnar fritiden åt idrott (tennis, bandy, löpning) och musik (piano och gitarr, plus jakten på ny musik där ute).

Pressbilder

Alla bilder får beskäras.

Foto (nedan, bilder i färg): Peter Jönsson

 

 

Foto (nedan, bilder i svartvitt): Leif Högberg

  

Skriv ut sidanSkriv ut sidan