Micael Dahlen greatest hits (eller vad jag lärt mig)

Utveckla eller dö. Eller undvik läckande hinkar (mer om det nedan).
Det var bland de första råden som jag fick med mig av Micael Dahlen.

Det senaste som budordet som jag nu bär med mig kan sammanfattas i välj dina siffror.

Det är det bärande rådet i hans nya bok Sifferdjur: hur siffrorna styr våra liv, som släpps i höst. Missa inte den! Han har beskrivit den som sin ”nya Nextopia” och säger här att ”jag var tvungen att skriva den här boken”.

Men den nya utgivningen fick mig att minnas bakåt. Mitt jag är ett resultat av alla böcker som jag läst och i många fall varit med och givit ut. Böcker formar hur jag tänker, allt jag gör, från det lilla till det stora.

I detta har Micael Dahlens böcker och tankar en central plats. Varje dag tänker jag på något som jag lärt mig av honom. Något som han sagt, skrivit eller introducerat.

Här är tio favoriter:

Utveckla eller dö
I boken Boxen: kreativitet som skapar bättre affärer (2006) finns en figur som varit en ledstjärna för hur jag valt att se på världen och för hur Volante växt fram. Figuren är hämtad från evolutionsbiologin och budskapet är tydligt: “Arter som inte förändras utvecklas inte överhuvudtaget. Evolutionen är fylld av kortlivade arter som stått och stampat på samma ställe, blivit omsprungna och dött ut.”
Dessutom älskar jag Micaels tips som kommer i förbigående: “Besök gärna ett naturhistoriskt museum – det kan ge betydligt nyttigare insikter än att gå på ett seminarium om hur man gör affärer.”
Grubbla inte
Boken Nextopia (2008) handlade om att i Förväntningssamhället kan vem som helst göra vad som helst, när som helst, var som helst. Det var en beskrivning som för 13 år sedan visade sig bli verklighet. Men i denna bok så staplades småråden på varandra.
Ett handlade om tennis — som jag spelar mycket och alltid har med mig! Detta baserade sig på en forskningsstudie som visade att spelare som grubblade mindre över tidigare, förlorade poäng presterade bättre än de som höll sig kvar vid tidigare bollar.
Undvik livsdimman
Kaosologi (2016) blev en annan fantastisk bok. Här myntade Micael tio ytterligare nyord som blev varsitt kapitel. Det som satt sig starkast hos mig, utöver bokens huvudbudskap om att livet består av allt det lilla, är ”livssuddet”. Alltför ofta inser jag att livet bara ”svischar förbi likt ett suddigt landskap”.
”Alla dessa dagar som bara försvinner.” Så vad gör man för att göra varje dag minnesvärd? I korthet: gör något udda, även i det lilla. (Kapitlet avslutas sedan med ett recept på pommes frites!)
Upptäck minuterna och bli skitbra
Det här är ett råd som finns med i flera böcker, men lyfts fram särskilt i Starkt kul när det gäller tid och träning. ”Varenda timme har lediga minuter som vi inte ser” och ”den bästa träningen är den som blir av”. Fem minuter över? ”Bränna iväg så många armhävningar du hinner, eller sätt dig i en yogaposition.”
Men tänket kring minuter, och till exempel inte timmar, går att tillämpa på allt.
I bakgrunden ruvar budskapet om att man inte behöver bli perfekt. Skitbra räcker. Därför gör minuter här och var sitt jobb gott nog.
Kommunikation behöver krokar
Jag hade ju Micael Dahlen som lärare på Handelshögskolan också. Det jag kanske tog med mig mest var hans prat, i olika versioner, om att vad som fastnar är det som lyckas kroka i något. Därför fungerar till exempel reklam bäst då kännedom har skapats. Allt handlar om att minska tappet från exponering till aktivering. Elaboration var ett nyckelord, dvs. att få till något som leder till bearbetning hos personen, inte bara passerar förbi. (Ursäkta professor Dahlen om jag minns något fel nu!)
Du är aldrig bättre än din nästa grej
Detta hänger ihop med grubbla inte och vad som annars är en generell slutsats i Nextopia och så mycket som Micael skrivit och pratat om senare. Lyckan varar inte för evigt.
Det påminner om vad Petter Stordalen skrev i sin bok Min hemlighet: att framgång är inget man har, utan något man haft.
Men detta är ju faktiskt rätt jobbigt. Inte minst om man driver ett företag. Å ena sidan är det inte meningen att man ska vara lycklig alltid och vi är konstruerade att sträva framåt, å andra sidan — just det, det finns några hacks som Micael själv pekar på i kommande två punkter.
Ta ut segern i förskott
Det här rådet fanns redan i Nextopia, men återkom i En liten bok om lycka (2020). ”Njut så mycket du kan av det du ser fram emot. Njut medan du har chansen, det blir ändå aldrig som du tänkt dig.”
Slutsatsen är värd att ta med sig, att de som bara ”tänker mer på framtiden är lite lyckligare”.
För egen del handlar det kanske inte alltid om ”segern”, utan om att helt enkelt bara ha något att se fram emot.
Återupplev och skapa berättelser
Åh, denna behövs! Som motvikt mot framåtjakten. Men nyckelordet här är tidsexpansion: ”att gå tillbaka i tiden och se och njuta av händelser som du inte riktigt hann med när de pågick.” Det är ett råd som i en form finns med i lyckoboken, men också i uppföljaren En liten bok om meningen med livet (2020), då i form av att ”livsberätta”, att skapa mönster.
Det senare går kanske lite emot det som Daniel Kahneman beskriver som narrative fallacy — vår vilja att hela tiden skapa mönster trots att de inte finns, och därför dra felaktiga slutsatser — men mönster hjälper oss trots allt att skapa mening i tillvaron.
Vem är ett monster?
I sin oerhört facinerande bok Monster utforskar Micael Dahlen varför vi dras till mord och mördare. Han gör det genom att besöka fem seriemördare, däribland Charles Manson.
Den centrala frågan handlar om att börja se sig själv, och kan förstås vidgas till att varför mord i böcker, i tv-serier och på film konstant fascinerar de flesta av oss. Vem är egentligen monstret?