Med extremhettan kommer ett ökat antal mord och självmord

  • 3 min

Augusti innebär vanligen sensommar och sjunkande temperaturer, men för invånarna i södra Europa råder århundradets värmebölja. Kanske till och med tidernas värmebölja. Förra veckan uppmättes drygt 50 grader på Sicilien, vilket är ett värmerekord med råge, och denna vecka drar den heta luften vidare mot Portugal och Spanien. Samtidigt rasar skogsbränder i Grekland som ett resultat av den extrema värmen. Bränder och torka är inte de enda effekterna av hettan. Alltfler får det svårt att hantera temperaturerna, med inte minst gamla som lider stor risk att dö av hettan. Forskning visar dessutom att ju varmare det blir, desto argare och olyckligare blir vi alla.

Mängder av forskning visar att värme gör oss dels deprimerade, dels aggressiva.

I boken Tystnadens historia skriver Peter Englund om när han som militär var stationerad i Irak, där temperaturen kunde nå upp mot 50 grader. Sedd inifrån var den klarblå himlen paradisisk, men utomhus innebar den ett helvete: ”Solens strålar kändes som pistolskott på huden”. Englund insåg att för en stor del av jordens befolkning innebar en klarblå himmel inte att det kommer att bli en vacker dag utan att det kommer att bli en olidlig dag. Så olidligt varmt att det blir jobbigt att leva. För extrem värme skördar liv, dels genom att höga omgivningstemperaturer sätter kroppen ur spel, dels för att den gör oss mer eller mindre galna. Detta visste redan Shakespeares Romeo som vädjande ber sin bäste vän Mercutio att de ska söka skuggan för att värmen får dem att agera dumdristigt.

enligt forskarna kommer det att ske 34 procent fler mord (per 100 000 människor) vid en ökning av temperaturen med 4,4 grader

Mängder av forskning visar att värme gör oss dels deprimerade, dels aggressiva. Det senare tog forskare vid Arizona State University respektive Texas Tech University reda på genom att studera hur bland annat bilförare och basebollspelare reagerade på ökande temperaturer. Faktum är att värmen gör oss så arga att det enligt forskarna kommer att ske 34 procent fler mord (per 100 000 människor) vid en ökning av temperaturen med 4,4 grader.

antalet självmord i USA och Mexiko kommer att öka med 21 000

Värme gör oss också olyckliga. Den vanliga uppfattningen är förvisso att vi är som mest deprimerade under vinterhalvåret, men det är under sommarhalvåret som antalet självmord stiger i höjden. Detta visste redan den italienska läkaren och fysikern Enrico Morselli, som i slutet av 1800-talet jämförde data över antalet självmord från 28 europeiska länder med klimatdata. I samtliga länder upptäckte han att antalet självmord ökade under det varma och ljusa halvåret medan de minskade under de kalla och mörka månaderna. Det som var sant då är också sant nu – amerikansk forskning har visat att om den globala temperaturökningen fortsätter i samma takt och riktning som idag så kommer antalet självmord i USA och Mexiko att öka med 21 000 fram till år 2050. Sambandet gäller för övrigt för hela världen.

Hittills har vi i Sverige varit förskonade från de dödliga värmeböljorna på uppemot 50 grader. Hittills innebär den blå himlen med strålande sol bara ännu en dag på stranden för oss svenskar. Det gör den inte för majoriteten av världens befolkning. Men efter flera rekordvarma somrar de senaste åren gör vi klokt i att lära oss så mycket vi bara kan om hettan. Ju varmare världen blir, desto argare och olyckligare blir vi nämligen.

Läs också Hetta – hur kommer vi (över)leva i en allt varmare värld?



Izabella Rosengren är 2022 aktuell med boken Hetta om människan och extremvärmen. Den undersöker människans unika egenskaper, de människor som sedan länge lever i extremt varma delar av världen och hur vi alla  kommer att behöva anpassa oss till en hetare värld.