Lär av Sveriges mesta bubbelhoppare: Bjud på dig själv

  • 2 min

Jag hade förmånen att hålla en mini-workshop för kronprinsessparet när de besökte Handelshögskolan. I den blev det tydligt hur mycket de ägnar sig åt bubbelhoppande. Eller som de själva uttryckte det:

Vi träffar alla sorters människor i alla sorters situationer. Från ensamkommande flyktingbarn till nobelpristagare. Ofta samma dag. 

Hur många bubbelhopp de gör per år vet jag inte. Men det måste vara väldigt många. Från den, minst sagt, avgränsade kungliga bubblan ut åt alla möjliga håll. Bara det är intressant och värt att lära av. De är sådana bubbelhopparproffs.

När jag bad om tips, betonade kronprinsessan vikten av att vara närvarande och läsa av miljön. Det är bara att hålla med. Och det blev tydligt att det mest handlar om mänskliga kvaliteter i slutändan.

För egentligen var förutsättningarna dåliga. Allt stred mot teorin. Vi möttes absolut inte på jämlika villkor. De var omgivna av restriktioner och människor, inklusive män med hörsnäckor i öronen. Jag var, säkert som de flesta de möter, nervös.

De må tillhöra en kunglig bubbla, men de är ändå människor.

Det var alltså bäddat för ett dåligt bubbelhopp. Ändå gick det blixtsnabbt för dem att etablera kontakt och skapa en skön stämning. Vad var hemligheten?

Kanske att de ställde så många nyfikna frågor. Alla älskar ju att få frågor, särskilt om ett ämne som de brinner för. Eller att båda två bjöd på sig själva och delade med sig.

Kronprinsessan berättade om en kompis, prins Daniel gav exempel från sin barndom. Det gjorde att det blev mänskligt. Dessutom bjöds det på många skratt, vilket skapade en skön kontrast mot det uppstyrda innan mötet. De må tillhöra en kunglig bubbla, men de är ändå människor. Som det går att lära av, precis som det gör av alla människor.

Allt det där som Sveriges mesta bubbelhoppare visade prov på är grunden för ett lyckat bubbelhopp: att ställa nyfikna frågor, bjuda på sig själv och kunna skratta. Samt, förstås, som kronprinsessan pekade på: vara närvarande och läsa av miljön.

Efteråt tänkte jag att mötet lärde mig mycket. Jag möter ofta idéer om att det viktiga är förutsättningarna. Liksom invändningar om att det alltid är fel att bubbelhoppa om man inte är jämlik.

Men i slutändan handlar det snarare om rätt inställning och vara nyfiken på vem man än möter. Plus att praktisera mycket och ofta. Även om det är svårt att komma upp till kronprinsessparets nivå.