Vi behöver en kulturförändring för att hantera klimatkrisen

 

Med utgångspunkt i sin senaste bok jag är himmel och hav undersöker Jonna Bornemark utifrån ett hållbart perspektiv vad det innebär att vara del av och lyfter människans relation till den omgivande naturen. Naturen har en annan logik, en logik vi måste ta hänsyn till. Jonna menar att vi med våra växande miljöproblem kan lära oss något av och förstå mer om vi lyssnar till graviditetserfarenheten.

Hon pekar också på att klimatkrisen är en existentiell kris för den västerländska kulturen. Vi kan inte förvänta oss att enbart ny teknisk innovation ska vara svaret på de problem vi står inför. Vi behöver en kulturförändring och där kan filosofin hjälpa.

Klimatkrisen liksom andra miljökriser sätter ljuset på människans relation till den omgivande naturen. Vilka relationer har vi människor till naturen och vilka kan vi bygga vidare på? Handlar en nyupptäckt av den omgivande naturen kanske också om en nyupptäckt av människans natur?

I en föreläsningen med utgångspunkt i hållbarhet närmar sig Jonna dessa frågor och undersöker den kulturförändring vi står inför. Har du frågor eller vill boka Jonna, maila oss på speakers@volante.se

Lyssna också på Jonna i Greenpeace podcast Systemskiftet: Varför detaljstyrning dödar vår omdömeskraft och hur vi kan lära oss att tänka OM