Tagg: leva enkelt

Odla din känsla av tacksamhet – andemeningen i en vardaglig umgängesfras

  • 1 min

Några enkla ord som rymmer mycket värme.

När någon frågar ”Hur mår du?”, svarar vi japaner Okagesama de, vilket betyder ”Tack Gud att allt är bra”. Frasen hörs överallt, och i mina öron låten den vänlig och mycket japansk. En människa kan inte leva uteslutande av sin egen goda vilja. Vi behöver stöd från andra och tack vare det klarar vi oss genom livet. Hur självklart detta än verkar, glömmer vi det alltsomoftast. Och ju mer vi glömmer det, desto viktigare blir det att klä dessa känslor i ord.

Godmorgon” heter Ohayo gozaimasu på japanska, vilket bokstavligen betyder ”det är tidigt”. Underförstått: ”Det är tidigt på dagen och eftersom vi ännu lever och har hälsan, låt oss göra det bästa av dagen”.

Ett annat vanligt japanskt uttryck är itadakimasu, som vi uttalar före en måltid. Det är ett sätt att uttrycka vår tacksamhet över den mat vi står i begrepp att njuta av.

Det riktar samtidigt en tacksamhetens tanke till dem som har lagat maten åt oss. Oavsett om maten består av fisk eller grönsaker rymmer den liv. När vi konsumerar detta liv kan livet veta vidare i oss själva. Det är vi mycket tacksamma för. Alla de känslorna fångas av begreppet itadakimasu. Fraserna är så välbekanta för oss att de kanske framstår som slentrianmässiga, men de bär på djupa innebörder och känslor.

  

(Headerbild copyright: Claire Takacs)

Taggar: , , , ,