Pontus Wasling

Hjärnforskare och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Pontus Waslings forskning handlar om sömnens funktion, neurologiska sjukdomar och minnets allra minsta beståndsdelar. I sitt yrke träffar han patienter med sjukdomar som på olika sätt påverkar hjärnan.

Förutom att forska och skriva föreläser Pontus om medvetandet, jaget och minnet, ofta kopplat till hur det påverkar vår kreativitet, vårt beslutsfattande och våra känsloliv. Under åren med podden Mellan Öronen försökte han, forskaren Helena Backlund Wasling och neurologen Daniel Jons, reda ut allt om den fascinerande ett och ett halvt-kilosklumpen ihop med gäster som ”svensken med världens bästa doftsinne” och ”prästen som saknar känsel”.

Pontus Wasling har alltid varit intresserad av hur vårt minne påverkar de stora frågorna i livet och hans första populärvetenskapliga bok Minnet, fram och tillbaka (2013) handlade om just detta. I boken Knaster (2021) ger han sig ut för att söka svar på frågor om medvetandets gåta.

Läs mer om Pontus Waslings föreläsningar

Föreläsningar

Innervärlden – en upptäcktsresa i ditt inre

Denna föreläsningen handlar om hur medvetandet uppstår och vad medvetandet egentligen innehåller. Vem är det som skapar drömmarna? Finns det ett jag som bestämmer allt jag gör, och kan det jaget i så fall lösas upp? Finns det där undermedvetna som vi så ofta pratar om? Kommer datorer någon gång att bli medvetna? Är jag ens medveten, och vad är poängen med det i så fall?

Du upplever kanske att tanken bestämmer över materien, att din själ inte har någonting med din hjärna att göra och att ditt eget medvetande självklart befinner sig i just din kropp? Känns det inte också naturligt med tanken att vår uppfattning om den ytter världen är baserad på en fysisk verklighet? Lika självklart känns det att vara medveten om allt vi tänker på. Men stämmer de här antagandena? Är det verkligen så vårt medvetande fungerar?

Följ med Pontus Wasling på en upptäcktsresa där du får undersöka ditt eget inre.

 

Vad påverkar dina och andras beslut?

Hur gör vi när vi tar beslut? Det är en högst relevant fråga, eller hur? Det vi väljer och väljer bort påverkar oss, vår omgivning och våra verksamheter i allra högsta grad. Ändå vet de flesta av oss väldigt lite om hur denna mekanism fungerar och vad som styr oss att ta de beslut vi tar. Vår omedvetna perception påverkar våra omdömen och beslut sker dagligen på ”magkänsla”.  Socialt sammanhang, kroppsspråk och beröring är bara några av de faktorer som influerar oss.

Pontus Wasling föreläser här om hur vi läser av vad andra tänker och känner, hur magkänsla fungerar, att hjärnan har en inbyggd moralisk kompass och att vi alla kan lära oss att fatta bättre och mer medvetna beslut.

 

Minnet, fram och tillbaka

Framtiden har inte kommit än och historien har redan passerat. Trots att nuet är det enda vi har, försvinner vi ofta från här och nu. Flera gånger dagligen går vi tillbaka in i det förgångna och målar upp bilder av framtiden. Den här föreläsningen handlar om varför vi måste försvinna från nuet. Och varför vi inte mår bra av det. Det handlar om vilka misstag hjärnan gör, varför vi tar fel på vad lycka är och några enkla saker vi kan tänka på när vi följer med minnet, fram och tillbaka.

Pontus Wasling gör en inspirerande föreläsning där vi får lära oss mycket om minnets egenheter och funktion.

 

Kraften i en berättelse

Vi är besatta av minnen. Eller rättare sagt, vi är besatta av berättelser. Vår kunskap om världen och oss själva har formen av berättelser, lika mycket nu som för tusentals år sedan. Hjärnan skapar både vår egen livsberättelse och förståelsen om världen efter vissa mönster. Berättelserna är till för att skapa ett sammanhang och de är byggda på minnen. Föreläsningen handlar om vilka historier vi skapar och vad som får oss att komma ihåg dem, om hur de är uppbyggda och vilken betydelse de har. Baserat på hjärnforskning föreläser Pontus Wasling om nostalgins starka krafter, berättelser om framtiden och hur de formar vår självbild, vad vi konsumerar, vad vi kommer ihåg och hur vi därför upplever världen.

 

Den kreativa hjärnan

Våra hjärnor har en inbyggd kreativitet och denna föreläsning handlar om hur du kan styra dina kreativa krafter. Hur gör man för att komma på nya idéer genom att arbeta med dem? Vad händer när vi får plötsliga infall? Vilka är förutsättningarna för att skapa? Kreativitet är något som alla verkar eniga om är bra, men vad är det egentligen? Pontus Waslings föreläsning visar vilka tankeprocesser som ligger bakom nyskapande och tar samtidigt livet av myter om musor och gudomlig inspiration. Frågan om hur kreativitet fungerar har varit förbisedd under hundratals år, men svaret finns nu att finna i våra hjärnor. Pontus berättar hur det går till när vi kommer till de plötsliga insikter som behövs för att vi ska kunna få till innovationer, konstnärligt skapande och få ett kreativt liv. Inte minst hur vi använder vår sömn för att lösa problem.

Pressbilder

Skriv ut sidanSkriv ut sidan