Sverker Sörlin


Sverker Sörlin
är idéhistoriker och prisad författare. Han är också internationellt framstående professor i miljöhistoria vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, och en omtyckt folkbildare. Som populär intellektuell i offentligheten, tongivande inom bildning, miljö- och klimatfrågor, har han blivit en efterfrågad föreläsare.

Bland hans böcker finns bästsäljande populärvetenskap, akademiska titlar och personliga essäer om allt från klimatförändringar och Charles Darwin till nationalism och längdskidåkning. För tvåbandsverket Världens ordning och Mörkret i människan mottog han Augustpriset 2004. Hos Volante ger han ut boken SNÖ – En historia (2024).

Sverker är världens mest citerade forskare inom sitt fält, och har forskat i Berkeley, Princeton och vid universitetet i Cambridge. Han skriver bland annat för Dagens Nyheter och är frekvent gäst i Studio Ett, Filosofiska rummet, Bildningsbyrån och Vetenskapsradion. Han har tidigare sommarpratat i Sveriges Radio, och hans hyllade Vinter i P1 – Egenskaper hos snö – en svensk vintersaga – sändes på juldagen 2023.

Läs en mini-intervju med författaren inför lanseringen av Snö – en historia.

Läs ett utdrag ur boken Snö – en historia.

Föreläsningar

Sverker Sörlin beskrivs som en berättare som trollbinder sin publik. Utöver djup ämneskunskap och bred bildning tillför han dimensioner av att komma i kontakt med människans villkor och äkta mänskliga erfarenheter. Oavsett om föreläsningen handlar om bildningens viktiga roll, om hur våra samhällen måste förhålla oss till miljöfrågorna, vårt förhållande till is och snö eller Norrlands historia — är perspektiven både angelägna och inspirerande.

2024 mottog Sverker Harry Martinson-priset med denna motivering:

Sverker Sörlin tilldelas Harry Martinsonpriset 2024 för sitt breda, djupa författarskap med fokus på klimat och miljö. Med utgångspunkt i historien, konsten och kulturen tar han oss ut på ett omfattande, kunskapsrikt och tankeväckande äventyr med stora litterära kvaliteter. Han påtalar bildningens och humanioras betydelse och hur dessa måste samverka med teknik och vetenskap för att axla de hot mot klimat och ekosystem som hela vår civilisation står inför.

Sverker Sörlin påvisar även betydelsen av att sätta bildning och kunskap i ett samhällsperspektiv. Hans idéer och frågeställningar anknyter i betydande utsträckning till Harry Martinsons insikt om vår planets sårbarhet, den stora betydelsen av kunskap och bildning samt vårt gemensamma ansvar för detta. 

Sådan författare, sådan talare.

Volante koordinerar Sverkers författarsamtal och bokar hans föreläsningar. Du når oss på speakers@volante.se

Pressbilder

Skriv ut sidanSkriv ut sidan