Stefan Fölster är nationalekonom och vd för tankesmedjan Reforminstitutet. Fölster är forskarutbildad vid Oxford och är sedan 2007 adjungerad professor i nationalekonomi vid Kungliga Tekniska högskolan. Han har tidigare varit verksam som chefsekonom på Svenskt Näringsliv och vd för Handelns utredningsinstitut. Fölster har publicerat ett stort antal böcker, vetenskapliga artiklar och rapporter om främst tillväxt och näringslivsfrågor. Volante har publicerat boken Robotrevolutionen: Sverige i den nya maskinåldern (2015).
Stefan Fölster räknas som en av Sveriges främsta experter inom nationalekonomi och har bl.a. specialiserat sig på automatiseringens effekter på samhällen och framtidens jobb. Han är författare till de två mycket uppmärksammade rapporterna ”Vartannat jobb automatiseras inom 20 år” (2014) och ”De nya jobben i automatiseringens tidevarv” (2015), båda publicerade på uppdrag av Stiftelsen för strategisk forskning (SSF).
Läs mer om Stefan Fölsters föreläsningar
Robotrevolutionen – en skön ny värld?
Stefan Fölster har vigt en stor del av sitt yrkesliv till att analysera och förstå tekniska utvecklingstendenser. Den framskridande automatiseringen för oss mot ett helt nytt samhälle. I boken ”Robotrevolutionen: Sverige i den nya maskinåldern” (2015) beskriver Stefan Fölster just detta. Han tar upp hisnande exempel på vad vi kan vänta oss samt på vad som redan är ett faktum. Fantastiska möjligheter och även angelägna frågeställningar. Vad händer med våra jobb när vi finner mer effektiva lösningar? Hur kommer vår ekonomi och demokrati påverkas av denna nya, digitala tidsålder? Var är vår plats och vår affär i framtidens robotsamhälle?
Han har tittat i detalj på hur samhället ska kunna organiseras för t.ex. självstyrande bilar, digitala klassrum och vänliga serviceinriktade robotar. Eller vad sägs om att helt revolutionera sjukvården med datorer som förmår ställa bättre diagnoser än läkare? Smarta maskiner tar sig in i våra liv. På område efter område sveper robotar, algoritmer och uppkopplade maskiner fram och stöper samtidigt om vår tillvaro. De förenklar våra liv och arbeten, ger oss filmtips på kvällen, behandlar oss när vi är sjuka och hanterar våra pensionspengar.
I hans föreläsning får ni en initierad skildring av den tekniska utvecklingen och en ordentlig insyn i den framtid som närmar sig med stormsteg – en framtid där gränsen mellan människa och maskin suddas ut.