Richard Thaler

Richard Thaler är Ekonomipristagare till Alfred Nobels minne (2017) och professor vid University of Chicago. Han har varit banbrytande inom området beteendeekonomi, där ekonomi möter psykologi. Han har också publicerat många artiklar i framstående tidskrifter som American Economics Review, Journal of Finance, Journal of Political Economy och är en regelbunden skribent i kolumnen New York Times Economic View. År 2018 valdes han till National Academy of Sciences.

Thalers bok Beslut och beteenden (2016) kan ses som en underhållande introduktion till beteendeekonomi och en uppföljare till forskningskollegan Daniel Kahnemans hyllade Tänka, snabbt och långsamt (se när Thaler jämför böckerna här).

Läs intervjun med Richard Thaler av Alexander Norén strax före Thaler fick Ekonomipriset.

 

Föreläsningar

Nudging, behavioral economics and finance

Richard H. Thaler studier av beteendeekonomi och finans samt psykologin för beslutsfattande, ligger mellan ekonomi och psykologi. Han har undersökt konsekvenserna av det, enligt honom slappa ekonomiska antagandet att alla i ekonomin är rationella och agerar i egenintresse. Han visar på möjligheten att vissa av ekonomins agenter faktiskt ibland är mänskliga.

Thaler är medförfattare (med Cass R. Sunstein) till den globala bästsäljaren Nudge (2008) där begreppen beteendeekonomi används för att hantera många av samhällets stora problem och Nudging är ofta centralt i hans föreläsningar.

Thaler är också en av grundarna till Fuller and Thaler Asset Management där man hanterar cirka 10 miljarder dollar i amerikanska aktier. Han var en informell rådgivare för koalitionsregeringen under ledning av David Cameron, Obama-administrationen och till flera professionella idrottslag.

Pressbilder

Skriv ut sidanSkriv ut sidan