Som författare debuterade hon med boken Larmrapporten (2017) om hur vi kan lära oss skilja på vetenskap och trams. Den beskrevs som ”en bok som bör läsas av alla” och som ”konkret och rolig”. Samma år fick hon Stora Journalistpriset i kategorin ”Årets Röst” och utsågs även till ”Årets folkbildare”. I uppföljaren Sant, falskt eller mittemellan (2018) fick stora och små frågor vetenskapliga svar när hon underhållande gjorde hon upp med olika myter. I samband med pandemin fick vi alla anledning att lära oss uttala ”epidemiolog” och Emma Frans blev en av dem som blev framträdande och hjälpte svenskarna med att förstå olika skeenden. Om detta skrev hon sedan Alla tvättar händerna: Min berättelse från året då alla skyllde på varandra (2021). I den kombinerar hon folkbildning och dagboksnoteringar på ett sätt som både är allvarligt och kul.
2018 utsågs hon till demokratiambassadör av regeringen, ett uppdrag som syftar till att främja, förankra och försvara demokratin i Sverige. I programledarrollen har vi sett henne i Svts Framtiden runt hörnet ihop med David Sundin och hört henne i Hjärta och hjärna som fick Guldörat 2020 för Årets Radioprogram och i poddarna Riskzonen samt A-kursen.
Emma Frans vill hjälpa oss alla att få vetenskapskoll och att förstå hur fakta – och påstådda fakta – ska bedömas. Du får bland annat lära dig mer om vikten av att – både privat och i yrkesrollen – inte falla för osanningar på nätet och hur källkritik hänger samman med självkritik. Emma berättar underhållande om saker vi gärna tror på och myter vi gillar och ogärna ifrågasätter, och varför vi fungerar på det sättet.
Så sprids en infodemi
Ett sjukdomsutbrott är en perfekt grogrund för spridning av desinformation och i alla tider har myter och konspirationsteorier uppstått i samband med smittor. Rädslan gör oss särskilt mottagliga för enkla förklaringar och det som tilltalar magen snarare än huvudet. När ett nytt virus börjar spridas finns också många oklarheter: experter och myndigheter kan inte ge tvärsäkra svar om det som är nytt. Då ökar risken att vi vänder oss till dem som ger sken av att sitta inne på svaren. Vi lever hellre med en säker lögn än en osäker sanning, men vart för detta oss? Vilka drar nytta av infodemier och vad kan vi lära oss?
Det nya normala: en framtidsspaning
Vilka nya beteenden har pandemin fört med sig? Vad är här för att stanna? Ja, vad kan bli det nya normala?
De flesta av oss vet vilka vanedjur vi är. Vi trivs rätt bra med att göra saker på samma sätt som vi alltid gjort. Men när yttre omständigheter tvingar oss, ja då är vi ofta snabba att anpassa oss. Men vad händer när restriktioner och förutsättningar ändras igen? Vad kommer vi att ta med oss in på framtidens arbetsplatser för att minska smittspridning och främja en god arbetsmiljö? Kommer vi att skaka hand när vi träffas? Försvinner kontoren? Kommer vi någonsin resa på samma sätt igen? Är den fysiska affären en plats tillräckligt många återvänder till eller har e-handeln vunnit? Vilka viktiga lärdomar kan vi dra av det vi varit med om och vilka nya beteendemönster är här för att stanna? Emma Frans framtidsspanar underbyggt, underhållande och tänkvärt.
Moderator och programledare
Anlita Emma Frans som programledare om ni söker lika delar tryggt, trovärdigt, smart och rappt! Emma Frans är alltid saklig och påläst samtidigt som hon har en fantastiskt blick för det roliga och dråpliga som spontant uppkommer i olika situationer. Tillsammans med Emma får ni en påläst, vetgirig och vaken blick på de frågor ni vill diskutera och en prisad programledare. Sannolikheten är dessutom rätt stor att det blir en del underhållande perspektiv på köpet.
Foto: Niklas Nyman/Volante.
Bilder för fri användning, men ange fotograf och sammanhang.