Emma Frans

Emma Frans är doktor i epidemiologi. Hon är forskare vid Karolinska Institutet och tidigare vid University of Oxford, därtill vetenskapsskribent i Svenska Dagbladet och har kallats för en av de roligaste svenskarna på Twitter.

Hennes senaste bok Alla tvättar händerna: Min berättelse från året då alla skyllde på varandra är hennes personliga berättelse där hon på ett både allvarligt och underhållande sätt hjälper oss att se mönster under året då coronapandemin började spridas, i en kombination av folkbildning och dagboksnoteringar.

Läs mer om Emma Frans föreläsningar

Emma Frans har många års erfarenhet av att utföra och granska vetenskapliga studier och undervisar i vetenskaplig metodik. I sociala medier har hon lyckats skapa sig en stor plattform genom att på ett träffsäkert och humoristiskt sätt förmedla kritiskt tänkande och ett vetenskapligt förhållningssätt. Hon är dessutom en återkommande expert i TV och radio.

Hösten 2020 var hon programledare ihop med David Sundin i SVT-programmet Framtiden runt hörnet och är programledare för Hjärta och hjärna som fick Guldörat 2020 för Årets Radioprogram och för podden Riskzonen.

År 2017 gav Emma Frans ut första boken Larmrapporten – att skilja vetenskap från trams, som på ett pedagogiskt sätt lär läsaren hur man navigerar genom den djungel av information som florerar runt omkring oss dagligen. Samma år fick hon Stora Journalistpriset i kategorin Årets Röst och utsågs även till Årets folkbildare.

I uppföljaren Sant, falskt eller mittemellan? (2018) redogör hon för vetenskapliga svar på både stora och små frågor om allt från hälsa till kärlek; som vanligt underhållande men ändå pedagogisk och korrekt.

2018 utsågs hon till demokratiambassadör av regeringen, ett uppdrag som syftar till att arbeta för att främja, förankra och försvara demokratin i Sverige.

Emma Frans står bakom twitterkontot Alternativa flashar där hon lyfter fram viktiga och positiva nyheter, inte sällan på vetenskapsområdet, som försvinner i mediebruset.

Föreläsningar

Fakta eller trams? Så påverkas vi att tro på det som inte är sant
I tider av “alternativa fakta”, fejknyheter och faktaresistens berättar den prisade forskaren Emma Frans om vikten av ett vetenskapligt förhållningssätt och en faktabaserad världsbild. Hur avgör man vad som är vinklade nyheter – och rena påhitt? När är vetenskapliga rön ens vetenskapliga? Vad finns det för risker med att tro på osanningar?

Emma Frans vill hjälpa oss alla att få vetenskapskoll och att förstå hur fakta – och påstådda fakta – ska bedömas. Du får bland annat lära dig mer om vikten av att – både privat och i yrkesrollen – inte falla för osanningar på nätet och hur källkritik hänger samman med självkritik. Emma berättar underhållande om saker vi gärna tror på och myter vi gillar och ogärna ifrågasätter, och varför vi fungerar på det sättet.


Så sprids en infodemi 

Ett sjukdomsutbrott är en perfekt grogrund för spridning av desinformation och i alla tider har myter och konspirationsteorier uppstått i samband med smittor. Rädslan gör oss särskilt mottagliga för enkla förklaringar och det som tilltalar magen snarare än huvudet. När ett nytt virus börjar spridas finns också många oklarheter – experter och myndigheter kan inte ge tvärsäkra svar om varifrån smittan kom, hur den skulle spridas och hur vi på bästa sätt skyddar oss. Då ökar risken att vi vänder oss till dem som ger sken av att sitta inne på svaren. Vi lever hellre med en säker lögn än en osäker sanning, men vart för detta oss?

 

Framtidens arbetsliv: i spåren av en pandemi

Denna föreläsning tar sin utgångspunkt i boken ”Alla tvättar händerna: Min berättelse från året då alla skyllde på varandra” där Emma sammanfattar pandemiåret 2020. Med en kombination av folkbildning och egna dagboksanteckningar hjälper Emma oss att se vilka mönster av beteenden som spridits under pandemin. Vilka viktiga lärdomar kan vi dra av det vi varit med om? Vad kan vi ta med oss in på framtidens arbetsplatser för att minska smittspridning och främja en god arbetsmiljö? Och vad kan tänkas bli det nya normala? Kommer vi att skaka hand när vi träffas?

 

Pressbilder

 

Foto: Niklas Nyman/Volante.

Bilder för fri användning, men ange fotograf och sammanhang.

Högupplöst omslag: PRESS_omslag_Larmrapporten

Högupplöst omslag: PRESS_omslag_Sant_eller_falskt

Skriv ut sidanSkriv ut sidan