Denis Mukwege

Denis Mukwege föddes 1955 i dåvarande Belgiska Kongo. Han anses i dag vara världens ledande expert på behandling av våldtäktsrelaterade skador och hans holistiska arbetsmetoder har inspirerat flera andra initiativ världen över. Han har tilldelats EU-parlamentets Sacharovpris för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter. Tillsammans med människorättsaktivisten och överlevaren av sexuellt våld Nadia Murad tilldelades han 2018 Nobels fredspris.

Under uppväxten upplevde han såväl den koloniala rasismen som det ekonomiska och moraliska sammanfallet under den framväxande diktaturen i Demokratiska republiken Kongo. Efter att ha utbildat sig till läkare och specialiserat sig på gynekologi har han med fara för sitt eget liv kommit att bedriva omfattande arbete för kvinnor som utsatts för sexuellt våld i hemlandets decennielånga konflikter.

2024 tilldelades han Aurora prize for awakening humanity, vilket är ett av de största människorättspriserna i världen. Priset delas ut sedan 2016 på uppdrag av överlevare från det armeniska folkmordet och består av en prissumma på en miljon dollar.

− Denna utmärkelse är inte endast min. Den tillhör varje sjuksköterska, läkare och kurator som sliter outtröttligt på Panzisjukhuset och bortom det. Det är för varje förespråkare för fred och mänskliga rättigheter som tror på en framtid där rättvisa råder och helande finns tillgängligt för alla, sade han i sitt tacktal vid prisutdelningen.

Genom att köpa Kvinnors styrka stöder du Dr Mukweges arbete vid Panzi-sjukhuset med 10 kronor. Läs här om hur du kan stötta ytterligare!

Mer information om Läkarmissionens arbete i Demokratiska republiken Kongo finns hos Läkarmissionen. Där kan du kan ge ett bidrag eller registrera dig som månadsgivare. Du kan också swisha ett bidrag via QR-koden nedan.

Pressbilder

Skriv ut sidanSkriv ut sidan