Utkommer i januari 2022

Yogahjärnan

Vi kan lägga timmar på vårt utseende och träning av vår kropp och fysiska kondition. Att många ändå upplever att det är något som skaver i tillvaron beror på att vi glömt en viktig sak. För att uppnå verklig helhetshälsa behöver vi också träna och utveckla vår yogahjärna.

I Yogahjärnan visar psykologen och forskaren Christina Andersson och yogaläraren Sara Granström Powiecki nya sidor av yogans viktiga, välgörande inverkan på inte bara vår kropp och utan även vår mentala hälsa. Genom att kombinera den senaste forskningen inom psykologi och compassionfokuserad terapi med yogatraditionens grundläggande visdomar, visar författarna varför yogan är en sådan effektiv väg till hållbar personlig utveckling och helhetshälsa.

Boken lyfter fram betydelsen av kroppens trygghetssystem, som ger oss lugn, närvaro och känsla av kontakt med oss själva och andra. Den fokuserar inte minst på självöverskridande känslor som tacksamhet och förundran, känslor som kan visa sig vara både nyckeln till att lösa en hel del av den psykiska ohälsa vi ser i dagens samhälle och en väg till verklig återhämtning och lycka. Med stärkt yogahjärna blir du inte bara tryggare, lyckligare och mindre stressad själv. Yogahjärnan ger dig även utrymme att utöva compassion till andra i din omgivning.

Yogahjärnans teoretiska grund kompletteras med de bästa övningarna i illustrerade program som hjälper dig att nå ett mer harmoniskt liv – ett liv som innefattar att ta hand om dig själv, även för andras skull.

Läs mer om varför yogahjärnan är en väg till hållbar hälsa här.

Läs ett utdrag ur boken här: Finna lycka via att hjälpa andra. 

Bokens förord är skrivet av professor Paul Gilbert, grundare av compassionfokuserad terapi, som bland annat skriver:

”Yogahjärnan är en kunnig, lättförståelig guide till spännande nya upptäckter kring hur användandet av kroppen kan hjälpa sinnet att främja vishet och compassion. Den kommer att vara till stor nytta för alla som är intresserade av ett holistiskt förhållningssätt till sin koncentrations- och compassionpraktik.”

Sagt om boken:

Psykologen Christina Andersson och yogaläraren Sara Granström Powiecki har skrivit en mycket läsvärd och tankeväckande bok om välmående. Yogahjärnan handlar om hur vi genom att träna vår kapacitet för inre stillhet och närvaro kan bli den bästa versionen av oss själva. Författarna kallar det för att utveckla vår yogahjärna”. Boken kan inspirera både ovana och erfarna yogautövare, och den riktar sig även till psykologer, terapeuter och liknande. Innehållet är uppdelat i tre delar. I den första delen går författarna igenom vad en yogahjärna är. De berättar om olika perspektiv på att vara lycklig, och hur vi genom att bland annat utveckla vår medkänsla till oss själva och andra kan förbättra vårt välmående. Andra delen handlar om hur vi kan stärka vår yogahjärna med hjälp av fokus på kroppen, andningen och nuet. Den tredje delen innehåller förslag på yoga- och meditationsövningar, med tydliga instruktioner och svartvita fotografier. Bokens texter är välskrivna, informativa och intresseväckande. De innehåller en blandning av författarnas egna erfarenheter, historiska visdomar och nya vetenskapliga rön. Den fylliga källförteckningen längst bak visar på ett gediget bakgrundsarbete.BTJ, Bibliotekstjänst, som ger boken helhetsbetyget 4 av 5. 

Nu mer än någonsin behöver vi en guide till hur vi kan uppnå ökad närvaro i kombination med compassion i vår vardag. Yogahjärnan lyfter fram detta och erbjuder en process för att nå förståelse för hur uråldriga yogapraktiker är relevanta för ett balanserat liv i dagens värld. Den belyser den sanna glädjen, djupet och fördelarna som finns tillgängliga via yoga genom att använda unika nya insikter inom psykologi och filosofi, för att på så sätt förstärka förståelsen och kärleken i våra relationer med andra. Vi rekommenderar alla som praktiserar yoga – och alla som är intresserad av att leva ett helt och balanserat liv – att läsa boken. Richard Freeman och Mary Taylor, författare till When love comes to light och Art of Vinyasa.

 

Yogahjärnan. Omslagsdesign Stefan Fält.

Här finns boken

Förstautgåva
Finns på Volante-shop Adlibris Bokus eller i din lokala bokhandel.

Pressbilder