Johan Norberg

Johan Norberg är författare, dokumentärfilmare och idéhistoriker. Han är också en ofta anlitad föreläsare över hela världen inom områden som entreprenörskap, megatrender och globalisering. Hans dokumentärfilmer produceras i USA för en amerikansk publik. Han har skrivit många böcker om allt från global ekonomi till lyckoforskning. Böckerna har nått en global publik och översatts till över 25 språk.

Johans bok Framsteg har översatts till 20 olika språk och hyllades internationellt som en av årets viktigaste böcker. I samband med coronavirusets utbrott skrev han Viruset och världen som gavs ut som ljud- och e-bok 2020. Hösten 2020 släpptes boken Öppen/Sluten.

Johan Norberg är ansluten till tankesmedjan Cato Institute i Washington D.C. samt European Centre for International Political Economy i Bryssel och har även varit verksam hos den svenska tankesmedjan Timbro under åren 1999-2005.

Han har tilldelats en rad olika prestigefyllda priser för sitt arbete. Bland annat Sir Antony Fisher International Memorial Award (Atlas Foundation), för boken Till världskapitalismens försvar (2002), Friedrich Hayek-stiftelsens guldmedalj (2003) som delades med Margaret Thatcher och Otmar Issing. Senaste i raden av utmärkelser är Julian L. Simon Memorial Award som han tilldelades 2019 med motiveringen ”att han ser människan som den dyrbaraste resursen”. I Sverige har han tilldelats Sture Lindmark-stiftelsens pris (2002) och blivit vald till Näringslivets superkommunikatör 2017 i kategorin Kultur & Nöje av Tidningen Resumé.

 

Pressbilder

Skriv ut sidanSkriv ut sidan