Viruset och världen Är det nu globaliseringen dör?

Storskaliga epidemier har genom historien gång på gång förändrat samhällen och skakat om civilisationer. I sin nya originalljudbok jämför Johan Norberg coronavirusets utbredning med tidigare pandemier och hur de har förändrat världen.

Han gör det med ett brett historiskt svep och med hjälp av såväl Ingmar Bergmans arbetsbok från inspelningen av ”Det sjunde inseglet” som Albert Camus ”Pesten”. Och inte minst genom en högst aktuell politisk utblick.

Han pekar på risker, men framför allt undersöker han frågan om vi nu ser ett slut på globaliseringen? Är öppenheten i sig ett hot som riskerar att utsätta oss för svåra sjukdomar?

Tanken på denna nya korta bok, som ges ut som ljudbok och e-bok, väcktes då Johan Norberg nyligen fastnade i USA. Donald Trump utlyste karantänstillstånd för USA just som Johan Norberg hade landat där för att arbeta med en serie dokumentärfilmer han gör för amerikansk tv.

 

”Med en klarsyn som kan kallas klokhet”
recension av Fredrik Sjöberg i Svenska Dagbladet

”En koncis redogörelse för hur pandemier har präglat världen”
— Pontus Almquist, Norran

”En personlig appell för fortsatt öppenhet och globalisering av världen”

— Anna Hellgren, Expressen

I augusti 2020 är dessutom Johan Norberg aktuell med sin stora uppföljare Öppen/sluten – hur människan skapar och förstör framsteg.

Här finns boken

Ljudbok
Finns på Bokus Storytel

E-bok
Finns på Adlibris Bokus

Pressbilder