Vad menas med ”Kärleksgapet”?

26 september 2024 kommer den, Minna Höggrens debutbok Kärleksgapet – Dejting och vetenskapen. Vi ställde några frågor till författaren inför utgivningen.

– Vad menas med ”kärleksgapet” egentligen?

Termen är hämtad från dejtingappen Bumble som bygger hela sin marknadsföringsstrategi på lovord om att romantiken kan bli jämställd om kvinnor bara vågar ta första steget och skriva första meddelandet efter att två personer har matchat. På så sätt ska man sätta stopp för ”the romance gap” vilket jag tycker är väldigt roligt, för jag tror inte det är lösningar på tusentals år av ojämlika romantiska förhållanden. Samtidigt finns det något intressant i termen.

Det pratas om olika könsgap när det kommer till skolresultat, valresultat, ekonomi, orgasmer, urbanisering, ja allt möjligt. Kanske finns det en poäng att benämna de skillnader som finns mellan könen på dejtingmarknaden som ett kärleksgap?

Flera forskare som jag pratat med ser två grupper som känner sig gjorda till offer av varandra, ingen vet vem som är vinnarna och förlorarna på den moderna dejtingmarknanden men både grupper känner sig som förlorare.

Jag tror att det skapar ett destruktivt avstånd till det andra könet som synliggörs inte minst på dejtingmarknaden där den aldrig sinande källan till sex och kortvariga relationer gör att vi möts i sänghalmen men kanske inte mer än så.

två grupper som känner sig gjorda till offer av varandra
– Du har intervjuat en mängd personer för boken, både från akademin, politiken, näringslivet och dessutom ”vanlisar”. Upplever du att deras syn på kärleken står i motsats till varandras eller är det en samstämmig bild som växer fram?

För mig har det varit otroligt tydligt att kärlek och dejting är komplexa saker. Det är som att prata om religion, kultur eller demokrati, det finns olika demokratiska system, olika religösa inriktningar, olika idéer av begreppet och olika problem och lösningar, men jag tror att man behöver lite av varje för att kunna förstå helheten. Eftersom intervjupersonerna kommer från så vitt skilda områden har de ibland stått i motsats till varandra, men samtidigt har det blivit tydligt för mig att det finns utbredd oro över vad som sker när män och kvinnor rör sig längre ifrån varandra och hur det påverkar vårt samhälle i stort.

Det finns också en viss samsyn kring två tänkbara ”lösningar”:

1. Sårbarheten behöver vi ta på allvar, något som vi är väldigt dåliga på både i våra privata liv men också i det offentliga.

2. Det androgyna och gränsöverskridande kan visa vägen istället för det konservativa och bakåtsträvande.

det finns utbredd oro över vad som sker när män och kvinnor rör sig längre ifrån varandra
– Vad har förvånat dig mest under arbetet med boken?

Att det faktiskt fanns svar att få! Det finns en massa människor som tar kärleken och lidandet som människor utsätts för på dejtingmarkanden på allvar. Men vi kan också göra så mycket mer, vi kan anstränga oss mer i hur vi tänker och pratar om kärlek och dejting och se till att den kunskapen som finns tas på allvar. Jag tror att kunskapen kan vara mer trösterik än ett slentrianmässigt avfärdande av människor som gör en illa.

det finns faktiskt svar att få!
– Vem tänker du dig främst som läsare av din bok? För vem har du skrivit den?
Jag har skrivit den här boken för den person som raderar Tinder, laddar ner det igen, går på en dejt, blir lite kär men sen hinner avsluta relationen innan den ens hunnit utvecklas till något. Som känner sig frustrerad och trött på det som kallas för ”dagens dejtingmarknad” men samtidigt längtar efter kärlek och närhet. Som blir knäpp i skallen av att försöka förstå och tolka andras signaler och som bara vill ha Ett Jävla Svar på saker och ting. Det kan den här boken förse en med!

Form: Sigge Kühlhorn.