Vilken roll spelade norrländska resurser för Sverige?

  • 1 min

Robin Olovsson, författare till Historien om Norrland, svarar på några vanliga frågor om den minst beskrivna delen av Sverige.

norrländska mineraler skulle göra Sverige rikt

Redan under medeltiden spelade skinnen som den samiska fångstkulturen levererade en viktig roll i ekonomin. Lappmarkshandeln involverade norska Atlantkusten och ryska territorier i öst. Fiskerier längsmed Bottenviken stod också för stora ekonomiska värden. Inte minst syns det i Gustav Vasas vilja att förstatliga dem under 1500-talet.

Under den svenska stormaktstiden väcktes drömmen om att norrländska mineraler skulle göra Sverige rikt. Men tekniska problem med brytningen och logistiska problem med transporterna förhindrade det.

Från 1860-talet och framåt blev i stället den norrländska skogen Sveriges viktigaste exportprodukt. Vid sekelskiftet öppnades dessutom Malmfälten för omfattande exploatering. Under kommande decennier byggdes de första norrländska älvarna ut för att försörja den svenska industrin med energi.

Skogen, malmen och vattnet var avgörande för den svenska industrialiseringen.

Skogen, malmen och vattnet var avgörande för den svenska industrialiseringen. I debatten om hur Sverige och Europa ska klimatsäkra sin industri inför framtiden intar samma resurser en central roll.

Läs mer:

När blev Norrland svenskt?
När började man säga Norrland?
Hur befolkades Norrland?
Hur gammalt är Norrland?
Hur har samisk kultur förändrats över tiden?
Vilken är Norrlands äldsta stad?
Hur länge har Jämtland varit svenskt?