När började man säga Norrland?

  • 1 min

Robin Olovsson, författare till Historien om Norrland, svarar på några vanliga frågor om vår norra landsände.

annorstädes i Norrlanden

Ordet ”Norrland” förekommer sällan i äldre källor. ”Stor-Hälsingland” användes för dagens Hälsingland samt Medelpad, Ångermanland och bygderna längs kusten till och med Bygdeå. Ibland inkluderas även Österbotten i Stor-Hälsingland.

Den äldsta noteringen om Norrland kommer från 1329. I en källa kallas Österbotten för ”Östernorrlanden”. Väster om Bottenviken borde därmed ”Västernorrlanden” finnas. Den framväxande svenska staten började politiskt – i teori mer än praktik – att inlemma landen i norr i sin föreställningsvärld. Det syns än tydligare 1435 när kung Karl Knutsson meddelar att han skickat bud till Hälsingland och ”annorstädes i Norrlanden”.

De följande 200 åren blev Sverige en organiserad tidigmodern stat med en fungerande byråkrati. Under den perioden blir Norrland ett vanligt begrepp.

Idag är begreppet delvis kontroversiellt. Vissa menar att ett samlingsbegrepp för fem län och nästan 60 % av Sveriges yta leder till generaliseringar och fördomar. Andra menar att det är ett bra sätt att beskriva de olika länen i norr som trots sina olikheter också har mycket gemensamt.

Läs mer i Robin Olovssons Historien om Norrland.

Läs mer:

När blev Norrland svenskt?
Hur befolkades Norrland?
Hur gammalt är Norrland?
Vilken roll spelade norrländska resurser för Sverige?
Hur har samisk kultur förändrats över tiden?
Vilken är Norrlands äldsta stad?
Hur länge har Jämtland varit svenskt?