Performance Lecture: Att föda kunskap

Filosofen Jonna Bornemark är hösten 2022 aktuell med en iscensatt föreläsning om att föda kunskap och vad det innebär att vara del av världen — i gränslandet mellan vetenskap och scenkonst.

Föreställningen – en Performance Lecture – tar oss med i en svindlande om kunskap, erfarenhet och jagets gränser; ett existentiellt undersökande som tar avstamp i graviditeten och att vara del av naturen.

Tillsammans med publiken skapar hon en unik plats i nuet, för att ställa frågor om vad vi tappar bort i vår iver att ringa in, spalta upp, mäta och kontrollera varje aspekt av livet.

De iscensatta föreläsningarna utgörs av ett möte mellan poesi, vetenskap, levande musik och just den publik som befinner sig i rummet.

Formatet Performance Lecture är en samverkan mellan Nobelprismuseet och Orionteatern. Det är ett sätt att utforska och kommunicera vetenskap med hjälp av scenkonstens form. Här får forskare inom olika områden förmedla sina kunskaper på ett lättillgängligt sätt med teaterns verktyg.

 

Av och med: Jonna Bornemark

Regi: Maja Salomonsson
Musik och ljuddesign: Siri Jennefelt
Ljus: Raimo Nyman
Scenografi: John Engberg
Kostym: Maria Lundqvist
Dramaturgi: Mia Winge

 

__________________________________________

Jonna Bornemark är en av Sveriges mest tongivande filosofer, författare och föreläsare. Hennes hyllade böcker, Kroppslighetens mystik, Det omätbaras renässans, Horisonten finns alltid kvar, och nu senast jag är himmel och hav har öppnat för existentiella samtal och myntat begrepp som förpappring och mikromotstånd.

Nu intar hon Orionteatern, för att i ett samarbete med Nobelprismuseet låta vetenskap och konstnärligt gestaltande ge form åt orden och tankarna. Dels genom att själv stå på scen i Performance Lecture: Att föda kunskap, dels genom barnföreställningen Komma till världen som grundar sig i hennes filosofi.