Vi har de perfekta julklapparna (alltid ;-)

Vi brukar säga: Det finns inget så prisvärt som en bok. Den kan räcka hela livet – och förändra det i grunden.

På motsvarande sätt: Ett omsorgsfullt vald bok slår det mesta under granen. Med en bok kan du säga något, vilja något — mer än med de flesta andra klappar.

Vi hoppas att du hittar en bra bok i din lokala bokhandel. Om du bor i Stockholm har vi våra och andras fina böcker i Gamla stans bokhandel under oss. Extraöppet och med större lokaler inför jul. 

Julklappar för alla nyfikna

Högsta betyg

Vi är väldigt stolta över att två av höstens böcker fått de sällsynta femmorna av BTJ:s svårflirtade lektörer.

Att kategorisera böcker är alltid svårt, men Knaster av Pontus Wasling och Frågvisare av Nicklas Berild Lundblad och Fredrik Stjernberg kan kanske klassas som ”filosofisk populärvetenskap”?

Våra gröna böcker

Böcker om klimat- och naturkrisen är en egen subgenre på Volante. Därför platsar Rachel Carsons Tyst vår perfekt som en Volante Klassiker. 2022 firar boken 60 år, vi ser fram emot seminarieserien om verket tillsammans med Naturhistoriska och UR. Bland andra deltar Elizabeth Kolbert, aktuell med boken Under en vit himmel och som förärades Pulitzerpriset för Det sjätte utdöendet.

Under hösten fick vi besök av Anne Sverdrup-Thygeson, älskad för Insekternas planet och aktuell med På naturens axlar. Även Lewis Dartnell gästade och hans bok Ursprung fick ett fint mottagande.

Succé hos Skavlan

En av årets höjdpunkter på förlaget var att äntligen få träffa Merlin Sheldrake – han överträffade alla våra förväntningar.Prisbelönta Ett sammanvävt liv hör till den bästa populärvetenskap som publicerats på fler år – ämnet svampar är mer fascinerande än det mesta.

Julklappar för alla ambitiösa

Nobelpristagarens återkomst

En av årets största bokhändelser var Daniel Kahnemans Brus, skriven tillsammans med Olivier Sibony och Cass Sunstein.Minst fem poddar har vigt varsitt avsnitt åt den banbrytande boken som lär bli en modern klassiker på samma sätt som Tänka, snabbt och långsamt.

Nextopia-profetens återkomst

Micael Dahlens Sifferdjur, skriven tillsammans med norska forskarkollegan Helge Thorbjørnsen, är den stora pendangen till klassikern Nextopia. Det gör utgivningen till en stor händelse. Att den också ser ut att bli det stora internationella genombrottet (som poddare och föreläsare är han ju redan känd utomlands) är desto roligare.

Julklappar för de reflekterande

Bildning för ledare

Böcker som riktar sig till ledare visar sig lika ofta göra nytta på det personliga planet. Några namn du inte får missa:

  • Christian Grönroos är nestorn inom tjänstemarknadsföring. I boken Tjänstefiering fyller han kunskapshålen för alla som vill nå insikt om vad det innebär att vara ett tjänsteföretag (det kunden anser att alla företag är).
  • Etnologen Ida Hult har länge varit en av våra uppskattade föreläsare. Vi är glada över att hon formulerat sina originella tankar om framtidens ledarskap – det handlar om att göra upp med Ärvda svar.
  • Klara Palmberg Broryd har lyckats med det till synes omöjliga: att kortfattat och enkelt formulera principer för att förstå (och leda i) Komplexitet.
  • Lars-Johan Åge har varit vår samarbetspartner sedan förhandlingsbibeln Happy Happy. I år har han lärt oss om superkraften i att bli Omtyckt — få böcker har så tydligt dubbel nytta för yrkes- och privatpersoner.

Förstå den kreativa processen

Att ständigt utsätta sig för olika typer av friktion är receptet på den eftertraktansvärda kreativiteten. Med ögonöppnande exempel från närings- och nöjesliv tecknar duon Jan Gradvall och Magnus Lindkvist en trösterik bild av hur vi kan hitta fröet till förnyelse när det är som mörkast. Missa inte Kreativ friktion!

Legendaren tillbaka som livsfilosof

Ledarskap kräver också självledarskap: Det är SAS-legendaren Jan Carlzons stora lärdom. I Se människan! visar han hur viktigt det är att fästa blicken på sin medmänniska och från den löper en tydlig grundfilosofi till klassikern Riv pyramiderna! (som vi passade på att ge ut i ny fin kostym).

Livet med syskonen Hägglund

2020 kom att domineras av Martin Hägglunds Vårt enda liv. Nu har vi givit ur hans debutbok  Kronofobi. Dock med ett viktigt tillägg: Hägglunds sommarprat i P1 från 2020. Tillsammans utgör essäerna i Kronofobi den perfekta ingången till Hägglunds tankevärld.

Även systern Karin Hägglund har förmågan att fästa blicken på livet, något hon fick finkalibrera i samband med maken Peters död i cancer.
Så skilde döden oss åt skildrar vägen genom besked, sjukdom, död och sorg. Martin Hägglund bidrar med förordet.

Självhjälp på nya sätt

Att söka förbättra tillvaron är mänskligt, men självhjälpsböckerna tenderar bli flåshurtiga. Fyra av årets böcker ger annorlunda vinklar på vår längtan och förmåga att förbättra livet:

  • Journalisten och landsbygds-youtubaren Anders Möller kommer ut som en filosofisk vuxen-Pettson med generösa boken Konsten att flytta till landet.
  • Psykologen och TV-dramatikern Lori Gottlieb berättar i bladvändaren Du kanske borde prata med någon om hur det faktiskt går till när vi människor förändras: I relation till andra.
  • Alain de Botton har länge jobbat med självhjälp, extra skruvat blir det när han tar hjälp av (150-årsjubilerande) Marcel Proust i Låt Proust förändra ditt liv.
  • Ofta är det pengarna förändringen landar i … Framtidsfeministen Sandra Bourbon åskådliggör hur ränta på ränta och ett tydligt mål gör skillnad för privatekonomin i boken Frihetsmaskinen.

Expolisen som vågar säga hur

Få livsprojekt ställer större krav på personlig utveckling än integrationen. Hur Sverige, världens mest extrema land, fungerar och hur man gör för att bli ”lagom” svensk är ämnet Mustafa Panshiri tar sig an i boken 7 råd till Mustafa.

Han skickar nu med ett råd till alla Svenssons så här års: Bjud in någon i ditt hem, som annars inte skulle få uppleva en svensk jul.

Kyliga råd för ett friskare liv 

Wim Hof tog sig igenom en personlig tragedi genom att gradvis utveckla Wim Hof-metoden. Genom andning, medveten närvaro och isbad kan du uppnå såväl kroppskontroll som mental styrka.

Även Fredrik Nyström förespråkar vinterbad, då med blicken på vårt hälsosamma bruna fett. Fett är nyttigt, liksom måttlig träning, en skandinavisk kosthållning och några glas vin till maten. Missa inte storsäljaren Radikalt lagom.

Julklappar för alla kaospiloter

Insikter för förändring

I Våldet förklarar Musse Hasselvall och Robert Svensson ett språk vi alla måste förhålla oss till – samtidigt som de väcker obekväma frågor och bjuder in till självreflektion.

Verklig förändring kräver arbete, det lär oss både Våldet och Arkivism – även den en unik blomma i årets bokflora. Här visar en rad röster (red: Lina Thomsgård och Helene Larsson Pousette) hur de viktiga arkiven kan bli mer jämställda både bakåt och framåt: Du kan göra skillnad!

Ännu ett corona-år bakom oss

Är det nya normala att hälsa med armbågen och undvika folksamlingar? Förmodligen inte, att döma av glädjescenerna när restriktioner världen över lättades.

Epidemiologen Emma Frans bok Alla tvättar händerna ger en klok och rolig bakom kulisserna-blick på pandemin.

Kjell A Nordström och Per Schlingmann blickar i Corona Express framåt mot en värld som nog aldrig blir sig lik igen.

Det verkar bli en vit men något begränsad jul i år. Nästa jul vet vi ändå mindre om …

GOD JUL ÖNSKAR VI PÅ VOLANTE!