Utkommer i september 2021

Under en vit himmel (Under a white sky) Ett reportage om framtidens natur

Under en vit himmel rekommenderas av både Bill Gates och Barack Obama.

Bibelns ord om att människan skulle lägga jorden under sig och härska ”över havets fiskar och himlens fåglar och över alla djur som myllrar på jorden” har blivit uppfyllda med råge. Människans avtryck på planeten är så påtagliga att vi talar om en ny geologisk tidsålder: antropocen. Ställda inför detta faktum måste vi nu fråga oss: Kan vi förändra naturen ännu mer – för att nu rädda den från oss?

Elizabeth Kolbert, Pulitzerprisbelönad författare till Det sjätte utdöendet, ger sig ut på en undersökning av den nya värld vi är i färd att skapa. På sin väg möter hon forskare som försöker rädda världens ovanligast fisk, som lever i ett enda litet vattendrag mitt ute i Mojaveöknen; ingenjörer som omvandlar koldioxidutsläpp till sten på Island; australiska marinbiologer som försöker utveckla en ”superkorall” som kan överleva på en varmare planet; och fysiker som skissar på en plan att skjuta upp mikroskopiska diamanter i stratosfären för att kyla ner jorden.

Den mänskliga civilisationen kan betraktas som ett tiotusenårigt trots mot hela naturen. I Det sjätte utdöendet utforskade Elizabeth Kolbert hur vår förmåga att förstöra har omformat hela naturen. Nu undersöker hon hur den sorts mänskliga ingrepp som hittills förstört vår planet ser ut att vara det som kan rädda den. Elizabeth Kolbert berättar på en gång inspirerande och skrämmande – och i sin mörkt humoristiska stil – om de väldiga utmaningar vi står inför för att rädda planeten vi bor på. Och hur vi snart kanske lever under en vit himmel av mikroskopiska diamanter.

Läs ett utdrag ur Under en vit himmel här.

Här finns boken

Förstautgåva
Finns på Volante-shop Adlibris Bokus eller i din lokala bokhandel.

Pressbilder