Ta tillbaka makten över siffrorna!

Vi producerar enorma mängder siffror varje dag. Vad gör alla dessa siffror med oss? Och vad kan vi göra med dem? I Sifferdjur (Tallskalle på norska) visar ekonomiprofessorerna Micael Dahlen och Helge Thorbjørnsen en väg genom sifferdjungeln. Med hjälp av uppseendeväckande forskning visar de hur siffrorna smyger sig in i våra huvuden och kroppar och påverkar hur vi tänker, känner och har det.

Norska bokhandeln Ark tog sig ett snack med författarna om hur arbetet med boken har varit och om de har några goda råd till andra sifferdjur.

Hur kom ni på idén till boken?

HT:
Idén till boken kom väl egentligen från två håll: Det ena var föredraget Micael och jag höll tillsammas på Osla Plaza 2018, då vi upptäckte hur otroligt beroende nänniskor, och näringslivsledare speciellt, är av alla siffrorna i sina telefoners appar. Det andra var att vi redan då kände till forskningen kring hur pengar påverkar folks tankesätt och beteende ganska väl. Vi funderade väldigt på om alla de andra siffrorna i folks liv också kunde ha en liknande effekt på oss.

MD: Jag hade några aha-upplevelser i mitt eget liv, när jag var i USA och upptäckte att Uberföraren satte betyg på mig som passagerare (och jag fick prestationsångest nästa gång jag skulle ta en Uber), när vi skyndade oss genom New York för att maximera antalet steg istället för att stanna och njuta av sevärdheterna på vägen, eller när oenigheten om siffrorna i coronarapporteringen mellan Norge och Sverige förstörde grannsämjan. Aha-upplevelserna blev bara fler och fler och när Helge berättade att han också haft dem insåg vi att vi behövde gå till botten med det här.

Det finns verkligen siffror på ALLT i våra liv numera. Det gjorde det inte för bara några år sen. Det skapas flera siffror varje dag nu – varje dag! – än det gjordes sammanlagt i världen fram till 2010. 

Varför kändes det viktigt att skriva precis den här boken nu?

MD: För att siffrorna på väldigt kort tid letat sig in i alla delar av våra liv och samhället, utan att vi riktigt blivit medvetna om det. Det finns verkligen siffror på ALLT i våra liv numera. Det gjorde det inte för bara några år sen. Det skapas flera siffror varje dag nu – varje dag! – än det gjordes sammanlagt i världen fram till 2010. Och vi påverkas på fler sätt än de flesta ens kan drömma om.

HT:
Siffrorna har de senaste åren trängt sig in i absolut alla vinklar och vrår av våra liv. Vi försiffrar och målsätter ochh själva och alla andra längs alla dimensioner och från alla håll. Sensorer och teknologi har gjort att vi försiffrar vår träning, våra vänner, våra semestrar, restaurangbesök, filmer, konserter, läkarbesök och nästan allt vi företar oss på jobbet. Kombinationen av siffertillväxten och människors sifferbehov gör att boken är väldigt viktig precis nu.

Siffrorna är både fantastiska och skrämmande. De är ovärdeliga i snart sagt alla yrken, de är en super-turbo för innovation, forskning och utveckling, och de har gett mänskligheten de mest fantastiska uppfinningar. Samtidigt har vi släppt in dem i delar av våra liv där de inte hör hemma och inte nödvändigtvis bidrar positivt.


Hur har arbetet med boken varit?

MD: Spännande, skrämmande och väldigt kul! Vi har ju gjort en hel massa studier, experiment, observationer och tester för att se hur folk påverkas av siffror på sätt ingen verkar ha tänkt på tidigare. Det har varit spännande att se hur stora effekterna är både i det stora och det lilla. Skrämmande i vissa fall, till exempel hur siffrorna påverkar nyheterna, vår syn på sanningen och leder till felaktigheter och faror. Men väldigt kul i de flesta fall, när vi sett hur siffror kan få folk att göra allt möjligt konstigt när de jobbar, umgås, tränar, dejtar, och till och med i sömnen!

HT: Arbetet med boken har varit väldigt kul och extremt lärorikt. Vi har gjort experiment och studier på människor och siffror i alla tänkbara och otänkbara situationer. Om allt från sociala medier till ålder, hotellrecensioner, lycka och hur många armhävningar folk klarar. Och det att få lov att skriva detta i ett så öppet format har varit väldigt befriande. Särskilt som vi vanligtvis publicerar i vetenskapliga tidskrifter där form och format kan vara en tvångströja — och där barnet ofta kastas ut med badvattnet.
När siffrorna gör oss självupptagna, stressade, ledsna och omoraliska är det dags att vakna. Vi hoppas läsarna blir lika fascinerande av siffrorna och deras psykologiska effekter som vi är. 

Vad var det mest uppseendeväckande som ni upptäckte? Något som överraskade er?

MD:
Åh, vi har fått så många aha-upplevelser och överraskningar! Några av de
mest uppseendeväckande sakerna vi funnit är att den mänskliga hjärnan har särskilda sifferneuroner som ingen kände till tidigare och som gör att vi reagerar instinktivt på siffror på olika sätt, de kan till och med påverka vår kroppstemperatur och vårt åldrande! En annan sak vi upptäckte är hur siffrorna på lagtröjor påverkar hur idrottarna presterar, det går till och med att förutse i vilken riktning basketspelare och hockeyspelare kommer finta.

HT:
Det mest uppseendeväckande är kanske hur konsekventa fynden är genom allt vi tittat på. Det at siffrorna har en påverkan på oss som är i princip oavhängig kontexten. När vi tränar, när vi är på jobbet, när vi läser nyheter och när vi förhåller oss till andra människor.

Några av de mest uppseendeväckande sakerna vi funnit
är att den mänskliga hjärnan har särskilda sifferneuroner som ingen kände till tidigare och som gör att vi reagerar instinktivt på siffror på olika sätt, de kan till och med påverka vår kroppstemperatur och vårt åldrande!
Några sista råd till andra sifferdjur?

MD: Kom ihåg att det är vi människor som har hittat på alla siffror. Varje siffra har vi någon gång hittat på för att den ska hjälpa oss, motivera oss, göra oss bättre. Inte för att styra oss och få oss att göra saker vi inte alls tänkt eller vill. När de inte gör det kan det vara en god idé att ifrågasätta dem, kanske strunta i dem ibland. Eller hitta på nya och bättre siffror.

HT: Kasta en kritisk blick på ditt eget liv och din egen arbetsplats: Behöver vi mäta och försiffra allt? Behöver vi alla dessa KPI:er och nyckeltal? Vad gör de med oss? Behöver vi övervaka siffrorna i våra sociala medier, på pulsklockan och i all världens appar? Eller är det på tiden med en siffer-detox och att hellre tänka själv, reflektera och stressa ner ett par hack?