Välkommen, Nina Pettersson: ”Jag är en äkta hybrid!”

Nina Pettersson är ny förläggande redaktör på Volante. Hon är idéhistoriker och journalist i grunden och har lång erfarenhet som frilansredaktör och skribent, med uppdrag för bland annat Liber och Natur & Kultur.

Välkommen till Volante! Du låter som en göteborgare, men riktigt så är det inte enbart, eller hur?

Jag är en äkta hybrid! Född här i Stockholm men uppvuxen i Göteborg, ett stenkast från Liseberg och Svenska Mässan. Som barn fintade jag mig in på varenda mässa, år efter år, på jakt efter klistermärken och godis (vad annars!). Bokmässan var en av årets absoluta höjdpunkter, och kanske satte de där dagarna djupare spår än vad jag förstod då. För mig är det fortfarande en smula magiskt, ett äventyr, att vara omgiven av böcker, författare, läsare och – inte minst – av människor som jobbar med böcker på olika sätt. Och nu sitter jag alltså här på Volante, ett av branschens mest dynamiska förlag, i hjärtat av Sveriges mesta bokmakarstad.

vi människor kan bättre än så här

Du har varit en favoritfrilansare för hos oss under en tid. Nu ska du ta plats här också. Hur kommer det märkas att Nina börjar som förläggande redaktör?

Jag har i över 15 år jobbat med författare som vill skapa förändring på något område. Det har blivit mängder av böcker om klokare – och roligare! – sätt att lära, leda, göra. Och här är mitt hjärta verkligen med, kanske för att jag i grunden tror att vi människor kan bättre än så här, på så många områden. Vi behöver bara lite hjälp. Jag tar med mig det engagemanget in i Volante – tillsammans med en förtjusning över utmanande manus. Och kanske en viss känsla för vilka böcker på temat ”leda andra (eller sig själv) mot förändring” som ännu inte har skrivits men borde skrivas.

Vilka tidigare Volante-böcker har du jobbat med?

Sara Öhrvalls Ditt framtida jag, en hoppingivande och bitvis skrämmande bok om hur tekniken flyttar allt närmare oss människor, ja, in i våra kroppar, och vart det kan tänkas leda oss. Sedan har vi Klas Hallbergs och Per Kristenssons roliga och tänkvärda I kundens skor. Att det ska vara så vansinnigt svårt att utgå från kundens verklighet! Den boken är nära släkt med Christian Grönroos Tjänstefiering, som beskriver just den tuffa resa som många företag måste göra – från ”kunden i fokus” till ”kundens fokus”. Jag hade också kul med Moderna Tider 4.0där Jonas Grafström beskriver en arbetsmarknad som vänds helt upp och ned men ändå lyckas få läsaren att känna någon form av fast mark under fötterna.

Om du skulle nämna några andra böcker som du jobbat med?

Alla böcker jag jobbat med bär jag med mig på något sätt. Men för att visa på några olika spår kan jag nämna Anna Gullstrands Facilitera!, Fanny Widmans Det är nog nu, Erik Ringertz och Fredrik Emdéns Harder, better, faster, stronger, Maria Sundén Jelminis Supermetoderna, Frida Lundhs Cirkulärt ledarskap, och nu allra senast Pär Lagers Upskill och reskill. För ett par år sedan skrev jag också boken Re:start tillsammans med den lysande Hélène Barnekow, vd för Microsoft Sverige.

För min del har ledarskap, förändring och lärande varit de röda trådarna, tätt sammanslingrade. Det har också blivit flera böcker som vänder sig till lärare och ledare i skolans värld. Bland annat en fin serie om hur vi kan se till att alla barn, även barn med adhd, autism och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, kan lyckas i skolan.

med en tinad gräsand i näven

Ibland dyker det upp en stor hund under våra zoom-samtal. Vad är det för en kompis?

Det är Lux, vår weimaraner, en bjässe på 40 kilo. När vi för tio år sedan skaffade vår första fågelhund, vår älskade Castor, förstod vi nog ärligt talat inte riktigt vad vi gjorde. Vi säger att vi förstod, men … Plötsligt åker man på weimaranerläger, drar blodspår i skogen på helgerna och fyller källarfrysen med apportvilt. Har du stått i trädgården någon gång med en tinad gräsand i näven och undrat vad som hände?