De har aldrig väntat på att bli uppbjudna.

På skottdagen justerar vi det faktum att året egentligen är något längre än 365 dagar – och historiskt kom den dagen att bli en dag då det var fritt fram för kvinnor att ”bjuda upp till dans”. Jorden roterar vidare runt solen, och det görs ständigt nya framsteg. Vi vill fira att skottdagen gått tillbaka till att verka i kalenderjusteringens tjänst och att vi får samarbeta med stora tänkare som vill och kan göra skillnad – varje dag! Personer som tar initiativ för en klokare och roligare värld. Här är några av dem som aldrig väntat på att bli uppbjudna, eller att bjuda upp.

De agerar för vår planets framtid …

Fem gånger har vår planet drabbats av stora utdöenden – alla för miljontals år sedan. Kan det verkligen vara möjligt att vi upplever något sådant just nu? Läs ett utdrag ur Elizabeth Kolberts Pulitzerprisbelönade bok Det sjätte utdöendet som öppnade ögonen på en hel värld för det faktum att det sjätte utdöendet nu pågår och som dessutom blev nummer ett på Guardians lista över de 100 bästa fackböckerna genom tiderna.

Om insekterna skulle ha en röst är den helt klart Anne Sverdrup-Thygesons. Hennes exceptionella förmåga att få oss engagerade i alla de små varelser som gör att vi överlever – ger vingar till fantastiska böcker för både långa och korta.

Hon är professor på Chalmers och den sjätte kvinnliga professorn någonsin på Handelshögskolan i Stockholm – men Robin Teigland stannar inte där. Med hennes djupa kunskaper om teknik utforskar hon nu hur kollektiv intelligens och digital strategi kan rädda haven, både i Sverige och Portugal. Världen lyssnar och lär.

… och går sin egen väg …

Att vi numera är helt digitalberoende – utan att veta ett dyft om hur allt fungerar och om hur allt började – har powerduon Olga Stern och Marie Birde adresserat med boken  Ettor och nollors hemliga liv: Allt du vill (och kanske inte vill) veta om programmering. Vi vågar dessutom hävda att detta är ett av de roligaste förorden på temat, någonsin.

Det är så viktigt att ha ord till att beskriva världen omkring oss. Har du själv försökt berätta för någon vad Internet är? Inte? Att vi saknat begreppen såg Linda Liukas och skapade serien om Ruby och vips kan våra barn förstå ett och annat om allt det digitala som omger oss.

Möjligheterna ter sig oändliga och när Maria Eriksson såg vad den digitala delningsekonomin kunde föra med sig vågade hon ta steget att bryta upp, söka äventyret och hitta en ny livsstil – tack vare delningsapparnas möjligheter. I maj 2020 kommer boken som definitivt kommer inspirera fler att bli Delad.

… för folkbildning och ett hållbart samhälle.

Medan  Jonna Bornemark åker land och rike runt och gör upp med vår tids mäthysteri med tankarna som äntligen kan rädda oss från administrativt tyranni gör Emma Frans vetenskaplig metod rolig! Hon har blivit årets folkbildare inte mindre än två gånger och är fortsatt förnuftets röst för alla oss som vill ha fakta, inte trams.

Och på Handelshögskolan ser Emma Stenström till att alla studenter läser det tvärdisciplinära Global Challenges så att de medvetet kan applicera hållbart tänkande på allt de lär sig, oavsett kurs. Och som tur är föreläser även Emma utanför skolan om handlingskraft för mänsklig utveckling och hållbarhet.

Lina Thomsgård är en av Sveriges mest inspirerande röster för jämställdhet och numera chef för Stockholms Kvinnohistoriska museum som bit för bit för tillbaka kvinnor i historien. Lina är en sann pionjär som om och om igen ser vad som behöver göras, och gör det!

I Lisa Bjurwald har hon en frände  som modigt visar att aktivism funkar, t ex genom Stockholmare mot nazism och den gedigna granskningen BB-krisen. Sveket vid livets början som fick flera av våra politiska partier att öppna plånboken för en säkrare förlossningsvård.

Det kan tyckas självklart att alla barn ska få samma förutsättningar men alla vi som läst Sophie Dows När livet inte följer manus vet att hennes kraft, ursinne, glädje och kreativitet kommer från att vara en förälder som kämpat för sitt barns rätt att vara annorlunda. Sophie riktar en skalpellskarp blick mot ett samhälle som behöver reform och tar givetvis saken i egna händer genom att grunda organisationen Mindroom.