Mariannes boveteströdda grönkålsallad – grönare alternativ på julbordet!

I Stig Bengmarks uppmärksammade bok Välj hälsa! Mina samlade råd för ett friskare liv – hela berättelsen om antiinflammatorisk kost, god tarmflora och hur du ändrar din livsstil bjuds på ett antal fina recept. Här kommer ett smakprov, skrivet av hustrun Marianne.

För 4 personer

1/2 liten rödlök
3 msk äppelcidervinäger
6 msk kokosolja
1/2 kg grönkål
1/4 kg bovete
1/4 kg körsbärstomater i klyftor
1/4 gurka i små stavar
1 röd paprika skuren i mindre stavar
joderat salt och peppar

Blötlägg bovetet 8 timmar i förväg, om du vill använda det okokt. Koka det annars senare enligt anvisningarna på förpackningen.

Riv ner grönkålen i en skål, ångkokt eller rå, i små fragment. Tillsätt hackad lök, körsbärstomater, gurka och paprika samt kokosolja och vinäger. Bland. Strö över bovetet – rått, varmt eller kokt/kallnat.

Salta och peppra efter smak.