Hyllning till Nobelpriset (jag har inte saknat litteraturpriset)

Den här veckan har handlat om hur vi ska rädda planeten, hur evolutionen kan accelereras, hur cancersjukas liv har räddats, hur sexuellt våld som vapen i krig kan upphöra, hur ögon och annat kan laserjusteras.

Det blir annars så att litteraturpristagaren tar över, även om han eller hon inte ens är på plats, och huruvida det var rätt val.

Visserligen har valen av pristagare debatterats, men även det har skapat bra och viktiga diskussioner. Vilket ansvar har en forskare för sina genombrott och modeller, och för vad som stoppas in i modellerna? Diskussionen om Nordhaus pris gör ju att argumenten spetsas och att klimatfrågan över huvud taget finns på Nobelbordet (oavsett man håller med).

Jag tycker verkligen det är fantastiskt med Nobelpriset och de här dagarna. Med det fokus på forskning och kunskap som det innebär — alla artiklar och teveprogram (alltid lysande av Alexander Norén, och fantastiska Micael Dahlen och Emma Frans i Nobelstudion).

Hela känslan — och att Sverige huserar detta. Vilket innebär flera bonusar som Nobel Week Dialogue och andra öppna föreläsningar. Och alla möjliga tillfällen att träffas och få träffa pristagare, se längst ner från söndagens mingel — med Emma Frans och Joanna Rose, som även i år varit Nobelstiftelsens officiella vetenskapsskribent.

Dessutom, som jag påpekat många gånger, skriver flera Nobelpristagare inom de vetenskapliga områdena bra böcker. Volante har givit ut några, till exempel Daniel Kahnemans Tänka, snabbt och långsamt.

Det är klart att litteraturpriset behövs. Jag tycker att det finns något oerhört och viktigt att både litteraturen och vetenskapen brukar uppmärksammas. Konsten får aldrig ställas mot vetenskapen, båda behövs. Men efter en så lång period av det ankdammsbad som kopplats till Nobel så känns de här dagarna som ett reningsbad.

Det finns så mycket som är viktigare att lyfta fram och diskutera än att komplett snöa in på en enda lokal fråga.

Apropå det så tipsar jag gärna om boken Sprickan i skapelsen av en tippad kemipristagare, Jennifer Doudna. DÄR har vi en viktig fråga att prata mer om. Nästa år, förhoppningsvis.

***

Och från minglet på Nordiska museet, med — utöver pristagarna — bland andra Joanna Rose, Emma Frans och Micael Dahlen.