Almedalen & Volante

Passa på att träffa och lyssna till flera av Volantes vänner, författare och talare i Almedalen. Kontakta oss för frågor om medverkan vid just ert event: speakers@volante.se

Vi är stolta över att samarbeta med några av Sveriges främsta tänkare – personer med expertis, skarpa analyser och förmågan att formulera dessa så vi alla får möjlighet att bidra till en klokare och roligare värld.

Veronica Palm är aktuell med sin nya bok Systerskap: en feministisk idébok. Hon är en van Almedalenbesökare och debattör. Den här gången med en ny vinkel utanför partipolitiken! Som ordförande för Alla Kvinnors Hus kan ni bland annat se henne ta debatten om kvinnors rätt under rubriken ”Frigörelse, inte förvaring! Kvinna, inte klient! Barn, inte bihang!”.

Nudging mot en mer jämställd och hållbar värld

Om att påverka med nudging vet Alexander Norén det mesta. Aktuell med boken Nudge – så funkar det, en bok som det visade sig att konsumentministern själv hade velat skriva. Missa för allt i världen inte Alexander i Almedalen. Börja t.ex. måndagen med att få koll på hur nudging kan användas för att knuffa oss mot en mer jämställd och hållbar värld.

På plats under tisdagen och onsdagen finns Paul Rapacioli, grundare av the Local och författare till den viktiga boken Good Sweden, Bad Sweden. Paul vet hur nyheter sprids och ändrar vinkel, beroende på vem som rapporterar. Om viskningslekar som får förödande konsekvenser för Sverigebilden och som även med stor sannolikhet kommer att påverka det svenska valet. Många debattartiklar och vittnesmål har följt på boken – men frågan måste nu upp på den politiska agendan! Svenska politiker är alltför fokuserade på hemmaplan. Och den hållningen är ett recept på att förlora val.

Darja Isaksson som ny Vinnova-GD

Och så vill vi ta tillfället i akt och gratulera Vinnova som till hösten får Darja Isaksson som generaldirektör! Men innan dess har ni möjlighet att höra henne i en rad intressanta debatter under Almedalsveckan. Innebär AI ett lättare liv men svårare val? När blir Sverige bäst i världen på digitalisering och hur kan öppna data användas för innovation och hållbar utveckling? Behövs livslångt lärande för digitaliseringen av Sverige?

Emma Frans varje dag i veckan

Emma Frans, humoristisk vetenskaps-twittrare, prisad folkbildare, forskare vid KI och författare till boken Larmrapporten – att skilja vetenskap från trams. Emma Frans kan ni se föreläsa på teman som ”Därför är vi inte så smarta som vi tror.” och om ”vad är egentligen alternativa fakta och falska nyheter?” Emma deltar även i en rad debatter om myter inom hälsa och mat. Hon är på plats varje dag, även ihop med Svenska Dagbladets evenemang. Och missa inte tisdagens frukostseminarium med Utbildningsradion om källkritik, myter och sanningar.