Kvantdatorbyggande författare tipsar om kvantfyisk HBO-serie
- 5 min
I ett mejl häromdagen nämnde författaren och fysikern Göran Johansson, aktuell som en av upphovsmännen bakom nya boken Kvantfysiken och livet, lite i förbifarten att han sett en ny tv-serie på HBO med en ”mycket vacker” kvantdator och ”en hel del scener med kvantfysik-snack som är bra påläst”.
Göran Johansson arbetar till vardags i ett miljardprojekt för att bygga en svensk kvantdator på Chalmers i Göteborg. Det var givetvis omöjligt att motstå att be Göran skriva en recension av serien till förlagets webbsida.
Tänk vilken lyx: en fascinerande tv-serie tar slut och en intressant och bildande bok tar vid och fördjupar
Men är det inte helt hål i huvudet av en förläggare att be författaren tipsa om en tv-serie, undrar kanske vän av ordning? Nja, tvärtom säger jag. Även den mest bokälskande förlagsperson tittar ju på tv – liksom garanterat både författare och de flesta vetgiriga bokläsare. Så vad kan väl vara bättre än att få en författare att koppla ihop det ena mediet med det andra? Tänk vilken lyx: en fascinerande tv-serie tar slut och en intressant och bildande bok tar vid och fördjupar.
Så, läs och inspireras av Görans recension. Och missa inte att fördjupa er i den märkvärdiga kvantfysiken och dess betydelse för allt levande på jorden.
Mattias Pettersson, förläggande redaktör
Du kan köpa Kvantfysiken och livet i din lokala bokhandel, i nätbokhandeln eller på Volante shop
27/3–2020
DEVS – en sci fi-thriller i tech-miljö med mycket realistisk kvantfysik
Jag har fastnat för serien DEVS som nu strömmas på HBO Nordic. Nya avsnitt släpps på torsdagar och gårdagens avsnitt är nummer fem av åtta. Miljön är San Francisco Bay Area, där high-tech-företaget Amaya dominerar eftersom dess hippieliknande grundare Forest byggde bättre kvantbitar än någon annan(!). Miljöerna är mycket vackra och handlingen går förhållandevis långsamt framåt, förutom i de mer våldsamma scenerna som effektivt skapar ett hotfullt driv som i den bästa spionthriller.
Forest har mer pengar än han skulle kunna göra av med under flera livstider, men plågas svårt av sorg efter att ha förlorat sin fyraåriga dotter Amaya. Hon har fått ge namn till Forests företag och är dessutom som en 50 meter hög naturtrogen staty synlig från alla delar av företagets campus. Där arbetar Lily, en mycket begåvad matematiker med kryptografi som specialitet, och det är hon som börjar nysta i märkligheter kring företaget när hennes pojkvän och kollega Sergei försvinner.
ett tal som är så stort att det saknar betydelse
Utan att avslöja för mycket är en kvantdator central för handlingen. Förutom att den ger Forest en helt oförliknelig beräkningskraft, så är den också mycket estetisk i sin glaskub, som bara är den innersta av ett antal coola inneslutningar. På frågan hur många kvantbitar den har är svaret ”ett tal som är så stort att det saknar betydelse”. Det är många kvantbitar det.
För mig som jobbar med att bygga en supraledande kvantdator är det dessutom kul att DEVS version på många sätt är lik den uppställning vi jobbar med. Jag kan till exempel berätta att de tunna rören som bygger upp strukturen troligtvis är koaxialkablar för mikrovågor. Dock är det lite svårt att förstå hur den kan fungera i fullt dagsljus, eftersom detta vanligtvis skapar en mängd så kallade kvasipartiklar i supraledarna, vilket borde störa ut alla beräkningar. Men det är som sagt mycket snyggt!
i serien får vi en utmärkt föreläsning om dubbelspaltsexperiment av en kvinnlig version av Stephen Hawking
Det är dessutom väldigt kul att Lily redan i första avsnittet hamnar i en mycket initierad diskussion om hur Shors kvantalgoritm för att knäcka koder fungerar. Lite senare i serien får vi en utmärkt föreläsning om dubbelspaltsexperiment av en kvinnlig version av Stephen Hawking. Det verkar också som om olika tolkningar av kvantfysiken, som till exempel Köpenhamnstolkningen och många världar-tolkningen är centrala för seriens handling. Dessa tolkningar berör teman som spänner upp frågeställningar om huruvida världen är deterministisk och vad det gör för fria viljan.
Här är det ju dramaturgiskt spännande att ta upp kvantfysik och inte minst många världar-tolkningen. En personlig kommentar är ju att determinism och fri vilja är frågor som är långt större än kvantfysiken. Det verkar också som om Forests kvantdator är betydligt kraftfullare än något som vi någonsin kommer att kunna bygga, men det får väl anses tillåtet som dramaturgiskt grepp. Star Trek hade ju absolut inte varit lika spännande utan warp-drift och teleportering – två fenomen som ju också verkar svåra för oss att lösa rent teknisk den närmaste tiden.
en snygg thriller som tar upp kvantfysik på ett både aktuellt, initierat och tilltalande vis
Som sammanfattning kan jag rekommendera DEVS eftersom det är en snygg thriller med bra musik som dessutom tar upp kvantfysik på ett både aktuellt, initierat och tilltalande vis, åtminstone fram till avsnitt fem!
Göran Johansson
Professor i teoretisk och tillämpad kvantfysik vid Institutionen för Mikroteknologi och Nanovetenskap vid Chalmers, Göteborg. Avdelningschef för avdelningen för tillämpad kvantfysik och Co-Director för Chalmers Excellensinitiativ Nano.
Kvantfysiken och livet – våra innersta mekanismer och världarna omkring oss är skriven av professorerna Joar Svanvik, Göran Johansson, Ingemar Ernberg och Göran Wendin tillsammans med vetenskapsjournalisten Tomas Lindblad.